Hebben ze allemaal een houdbaarheidsdatum?
We hebben allemaal wel een aantal bakproducten in huis. Sommige producten gebruiken we niet zo vaak, waardoor we er jaren mee doen. Zijn bakproducten echter wel zo lang houdbaar? Wij vertellen je er meer over.
Verschillende producten
Bij bakproducten is het zo dat de smaak ervan na verloop van tijd behoorlijk verandert, net zoals bij veel andere houdbare producten. Bewaar je ze te lang, dan is de kans dus groot dat je baksel niet bepaald lekker smaakt. Hoe weet je nou of je een bakproduct naar de prullenbak moet verplaatsen? Wij vertellen je meer over de houdbaarheidsdatum van verschillende producten.
Baking soda
Baking soda kun je voor enorm veel verschillende dingen gebruiken. Je kunt er uiteraard mee bakken, maar het kan ook helpen bij het verwijderen van vlekken uit kleding of het neutraliseren van de geur in je koelkast. Ondanks die vele toepassingen heeft baking soda echter een relatief korte houdbaarheid. Op het moment dat je een pak geopend hebt, is dat namelijk nog maar zes maanden houdbaar. Als je het langer wilt bewaren, is het verstanding om het in een vacuüm bakje over te gieten. Wil je testen of de baking soda die je in huis hebt nog goed is? Vul dan een bakje met azijn en sprenkel daar wat baking soda in. Als het borrelt, kun je de baking soda nog prima gebruiken.
Bloem
Hoewel bloem vrijwel altijd in een grote zak wordt verkocht, betekent dat niet dat het eeuwig houdbaar is. Het blijft zelfs maar drie maanden goed als je het niet op de goede manier bewaart. Als je het langer goed wilt houden, moet het net als baking soda in een afgesloten bakje doen. Daarmee verleng je de houdbaarheid tot wel twee jaar! Gebruik je een alternatief, zoals amandelbloem? Dan zul je het helaas een stuk sneller moeten opmaken, want die soorten zijn maar een jaar houdbaar.
Suiker
Witte basterdsuiker en poedersuiker hebben doorgaans geen houdbaarheidsdatum, al helemaal niet als je ze op een donkere en droge plek bewaart. Bruine suiker is een ander verhaal: die wordt hard als het aan lucht wordt blootgesteld. Die suikersoort kun je dus beter niet in de eigen verpakking bewaren, maar ook weer in een luchtdicht bakje. Daarmee verleng je de houdbaarheid en het behoud van smaak tot wel twee jaar. Bruine suiker kun je tevens in de vriezer bewaren. Daarbij moet je er wel rekening mee houden dat je telkens even moet wachten voor je het kunt gebruiken.
Zout en vanille-extract
Regulier zout gaat oneindig mee, maar zout waar een smaakje aan is toegevoegd niet (omdat daar ook andere ingrediënten in zitten). We vallen in herhaling, want ook bij zout is de beste optie om het in een afgesloten bakje of potje te bewaren. Vanille-extract gaat in principe oneindig mee. Wel moet het daarvoor bewaard worden op een donkere, koele en droge plek. Ruik er ook altijd een aan voor je het gebruikt: als je niets zoets meer ruikt, is het beter om het zakje naar de prullenbak te verplaatsen.
Maizena en bakpoeder
Tot slot kan ook maizena behoorlijk lang bewaard blijven, maar heeft het niet het eeuwige leven. Bewaar je dit in een luchtdicht bakje op een droge plek, dan kan het jaren meegaan. Doe voor de zekerheid wel altijd de reuktest. Merk je dat de maizena een beetje zurig is gaan ruiken of van kleur is veranderd, dan is het tijd om vaarwel te zeggen. Hetzelfde geldt voor bakpoeder: dat kan eeuwig goed blijven, mits je het op een donkere en droge plek bewaart in een luchtdicht bakje. Moraal van het verhaal: koop voldoende van die bakjes, zorg ervoor dat je voorraadkast donker en droog is en je kunt al je bakproducten zo lang mogelijk gebruiken!
Lees ook: Deze ingrediënten heb je nodig om vegan te bakken
Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!
Bron: Real Simple | Beeld: Unsplash, Sonia Nadales