Maayke

Gooi die geperste halve citroen niet in de prullenbak

We gebruiken vaak het sap van een citroen in onze gerechten. We snijden een citroen doormidden en knijpen het sap boven de pan uit om zo de zure smaak aan het eten toe te voegen. Gooi jij die halve, uitgeknepen citroen altijd direct in de prullenbak? Zonde, want er zijn nog een aantal dingen die je met het fruit kunt doen.

Citroenen

Citroenen zijn rijk zijn aan citroenzuur en hebben een lage pH-waarde. Ze zijn goed voor zoveel meer dan koken en werken ook bijzonder goed als schoonmaakmiddel. Je kunt ze bijvoorbeeld gebruiken om een houten snijplank te schrobben, de voegen tussen de tegels van je keuken schoon te maken, roestige plekken op je messen weg te poetsen, een stinkende afvoer op te frissen en nog veel meer. De laatste resten van de citroen kunnen je met name helpen om je vieze magnetron weer als nieuw te krijgen. Hier lees je hoe.

Magnetron schoonmaken met citroen

Let je even niet op tijdens het verwarmen van je prakje van gister in de magnetron? Oeps, het apparaat zit ineens vol met etensresten. Hoe krijg je dit nu schoon? Citroenen kunnen de uitkomst bieden. Hardnekkig vuil in de magnetron kan je beter met een verse citroen vol sap schoonmaken. Houd je het echter regelmatig netjes bij? Dan doen die half uitgeperste citroenen ook prima hun werk.

Handleiding

Doe de gebruikte citroenhelft(en) in een magnetronbestendige kom, voeg ongeveer een half kopje water toe en zet de magnetron op de hoogste stand, gedurende drie minuten. Houd de deur gesloten zodra de magnetron piept en zet hem opnieuw aan voor vijf minuten. Nadat de timer is afgegaan, kan je de deur openen, de kom eruit halen en een doek of keukenpapier gebruiken om gemakkelijk de binnenkant van de magnetron schoon te vegen. Extra tip: bevochtig de doek in de kom als je wat reinigingskracht nodig hebt. Wees voorzichtig, want de kom en de inhoud ervan zullen heet zijn!

Lees ook: Voor altijd een georganiseerde en schone koelkast? Zo doe je dat

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: The Kitchn | Beeld: Unsplash