Madelon Pathuis

7 redenen om vaker ananas te eten

Naast dat ananas ontzettend lekker is, heeft het fruit ook veel gezondheidsvoordelen. Ananas bevat namelijk veel belangrijke vitamines en micronutriënten. Ook is het fruit van nature laag in calorieën en vet. Het is daarom een perfect tussendoortje want het helpt je ook nog eens om belangrijke antioxidanten binnen te krijgen.

Spijsvertering

Dit wist je misschien nog niet, maar ananas kan je spijsvertering verbeteren. Dit komt door een enzym dat wordt aangetroffen in de vrucht en stengel van ananas, genaamd bromelaïne. Dit is een spijsverteringsenzym dat helpt bij het afbreken van voedsel (met name eiwitten) en het helpt ook bij de vertering van voedingsstoffen. Hierdoor blijft je bloedsuikerspiegel stabiel en blijft je energieniveau tussen maaltijden gelijk.

Artritis

Ook voor mensen met artritis heeft ananas gezondheidsvoordelen. Artritis is een aandoening waarbij de gewrichten in uw lichaam opzwellen en ontstekingen ervaren, wat vaak veel pijn en ongemak veroorzaakt. Omdat er geen remedie is, draait het bij de behandeling van artritis om het verminderen van ongemak en pijn waar mogelijk. Interessant genoeg is gevonden dat bromelaïne – het enzym dat in ananas wordt aangetroffen en dat ook helpt bij de spijsvertering – helpt bij het verlichten van aan artritis gerelateerde pijn.

Vitamine C

We weten allemaal dat vitamine C erg belangrijk is en hoewel veel mensen dan meteen moeten denken aan sinaasappel om hun dagelijks dosis vitamine C binnen te krijgen, bevat ananas zelfs nog meer vitamine C.

Immuunsysteem

Door de vitamines en voedingsstoffen die de ananas rijk is, staat de vrucht erom bekend dat het ook je immuunsysteem een boost geeft. Zo helpt het je verkoudheid en andere ziekten te bestrijden.

Afvallen

Een andere mooie bijkomstigheid is dat ananas ontzettend zoet is, terwijl er maar weinig calorieën in zitten. Voor de echte zoetekauwen onder ons die een paar kilo kwijt willen, is ananas dus een perfect alternatief als snack. Een portie ananas bevat slechts 82 calorieën, minder dan één gram vet, 2 gram vezels en 16 gram natuurlijke suikers.

Antioxidanten

Naast de antioxidanten bromelaïne, mangaan en vitamine C, is ananas rijk aan zogenaamde flavonoïden. Deze antioxidant wordt aangetroffen in veel groenten en fruit die helpen bij het bestrijden van ontstekingen, virussen en schade door oxidatieve stress. Volgens een onderzoek gepubliceerd in Foods, staan de antioxidanten in ananas bekend als “gebonden antioxidanten”, wat betekent dat deze effecten produceren die zelfs langer aanhouden dan gewone antioxidanten.

Mangaan

Mangaan is een micronutriënt die helpt bij het sterk en gezond blijven van de botten, regulering van de bloedsuikerspiegel en ziektepreventie. In een portie ananas zit s1,5 milligram mangaan. Dit klinkt natuurlijk als weinig maar volgens het Nationale Instituut van Gezondheid is de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van deze voedingsstof slechts 2,3 milligram, wat betekent dat je er bijna bent met slechts één portie ananas!

Lees ook: Garnaal of gamba? Wat is eigenlijk het verschil?

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Eat This Not That | Beeld: Pexels