Redactie Kookfans

Wist jij dit al?

Zul je net zien, je hebt de hele dag uitgekeken naar die overheerlijke orzo met kip, citroen en olijven, maar als je thuis komt, kom je erachter dat je de kip bent vergeten uit de vriezer te halen. Geen paniek! Want wij geven je drie veilige en effectieve manieren om je kip te ontdooien. 

Kamertemperatuur

Ten eerste is het absoluut geen goed idee om de kip gewoon op een bord op het aanrecht te laten ontdooien. Meredith Carothers die werkzaam is bij de Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit USDA zegt zelfs dat je dit nooit moet doen. “Terwijl de binnenkant van de kip nog stijf bevroren is, komt de buitenkant al op kamertemperatuur, en dat is de temperatuur waarbij bacteriën zich snel vermenigvuldigen. Zo ontwikkelen zich giftige stoffen, die er zelfs bij het bakken niet uitgaan.”

1. Koelkast

De eerste methode om kip te ontdooien is daarom in de koelkast. Dit is niet per se de snelste manier om je kip te ontdooien, maar wel de veiligste manier. De koelkast houdt namelijk de hele kip op een veilige temperatuur terwijl het ontdooiproces aan de gang is.

Hoe je het doet:

Haal de kip uit de vriezer en leg hem op een bord om eventueel vocht op te vangen. Houd in je achterhoofd dat het tussen de 12 en 24 uur duurt om kippenborsten zonder vel te ontdooien. Wanneer het een groter stuk is of stukken aan elkaar zitten, moet je er een extra dag bij op tellen.

2. Koud water

Deze techniek is een stuk sneller dan de koelkast, en wordt daarom ook vaak gebruikt. Houd de kip tijdens het ontdooien wel steeds goed in de gaten. Zolang de kip op veilige temperaturen blijft, is het veilig om de kip te eten. Vervang daarom elke dertig minuten het water. Als je kleine stukken kip hebt, dan kan dit binnen een uur klaar zijn. Een hele kip duurt wat langer, namelijk drie uur.

Hoe je het doet:

Bewaar de kip in de originele verpakking. Als de verpakking beschadigd is, dan kun je de kip in een lekvrije verpakking stoppen. Dit is bijvoorbeeld een hersluitbare diepvrieszak. Vul een grote kom met koud kraanwater en dompel de kip hier volledig in. Vervang het water elke dertig minuten en houd de temperaturen goed in de gaten. Let op: het is niet veilig om de kip opnieuw in te vriezen als hij eenmaal ontdooid is.

3. In de magnetron

Als je haast hebt, kun je altijd nog de magnetron gebruiken. Het is alleen wel belangrijk dat je de kip goed in de gaten houdt. Het is namelijk mogelijk dat niet alles tegelijk ontdooit en er een groot verschil zit tussen de binnenkant en buitenkant. Daarom kun je de kip het beste meteen koken om bacteriegroei te voorkomen.

Hoe je het doet: 

Leg de kip op een magnetronbestendig bord en raadpleeg de handleiding van de magnetron om het juiste vermogensniveau en de juiste timing te bepalen. Je kunt ook altijd de ontdooistand op je magnetron gebruiken. Ontdooi de kip met pauzes van twee minuten, draai hem om en controleer of hij ontdooid is. Herhaal dit totdat de kip niet meer bevroren is. Dit kan tot 10 minuten duren, afhankelijk van je magnetron.

Lees ook: Gezond recept: zomerse spring rolls met garnalen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Favor Flav | Beeld: Adobe Stock