Wist je dat er wereldwijd honderden soorten olijven bestaan?
Wij zijn dol op olijven, en vinden altijd een manier om ze in een gerecht te doen. Als topping, als dressing met olie of door de saus heen voor een nog krachtigere smaak. Maar welke soort olijf kun je daar het beste voor gebruiken? We zetten alles voor je op een rijtje!
Andere kleur
We hebben de potjes met groene en zwarte vruchten vast wel eens zien staan in de supermarkt. En hoewel de kleur heel verschillend is, hebben ze zeker wat overeenkomsten. Zo groeien groene en zwarte olijven aan dezelfde boom, de Olea. Het verschil is de plukperiode. Groene olijven zijn namelijk nog niet rijp, en zwarte olijven hangen wat langer aan de tak. Handig om te weten: een natuurlijk gerijpte olijf heeft een donkerbruine, paarse kleur.
Verschillende smaken
De kenmerkende smaak hebben ze te danken aan hun DNA, aan de regio en het klimaat waarin ze groeien en hoe ze geoogst en behandeld worden. Daarom zijn er wereldwijd honderden soorten olijven met elk hun eigen smaak en karakter. Denk aan de kalamata, Niçoise, Liguria, Manzanilla en Cerignola.
De juiste olijf voor je gerecht
Doordat er zoveel verschillende soorten olijven bestaan, is er altijd wel een soort olijf die bij jouw gerecht past. Hiervoor hoef je alleen maar te kijken naar de kenmerken. De kalamata olijf is bijvoorbeeld gepekeld in rode wijnazijn en daardoor heerlijk in een Griekse salade. De Niçoise olijf is onmisbaar in de Niçoise salade, maar ook als tapas op tafel. Liguria olijven passen door de licht ziltige en nootachtige smaak perfect bij visgerechten. En de Manzanilla en Cerignola zijn heerlijk om te vullen met bijvoorbeeld knoflook, kaas, kappertjes of ansjovis.
Inspiratie nodig? Recept voor gevuld stokbrood met olijven en kaas
Dit recept bewaren? Pin hem dan op Pinterest!
Bron: Libelle Lekker, Culy.nl | Beeld: Pexels