Handig om te weten!
Baking soda en bakpoeder zijn ingrediënten die in veel recepten voorkomen. En hoe vaak wij ook in de keuken staan, soms vergeten we even wat het verschil is tussen de twee. Het door elkaar halen van de twee kan er alleen voor zorgen dat je baksel niet gaat rijzen en niet lekker smaakt. Oei!
Natriumbicarbonaat
Laten we één ding opklaren: baking soda en bakpoeder zorgen er allebei voor dat je baksel rijst. Maar naast dat zijn er nog steeds veel verschillen. Waar baking soda uit zuiveringszout, ook wel natriumbicarbonaat genaamd, bestaat, is bakpoeder natriumbicarbonaat met een zuur en een stabilisator als toevoeging, weet 24Kitchen ons te vertellen.
Zuren
Baking soda heeft daarom een veel sterkere werking dan bakpoeder. Vooral als je het gaat mengen met zuren. Maar als er geen zuren in je baksel zit, dan bestaat er ook nog de kans dat het een vieze nasmaak geeft en dat je beslag niet zal rijzen – de nachtmerrie van menig thuisbakker. Doordat bakpoeder al zuren bevat, heeft dit alleen maar vocht en warmte nodig om je taart of cupcakes te laten rijzen.
Kunnen ze elkaar vervangen?
Hoewel de namen op elkaar lijken, zijn ze dus niet helemaal hetzelfde. Wel is het mogelijk om baking soda en bakpoeder door elkaar te vervangen. Hiervoor dien je de verhouding aan te passen. Voor 1 theelepel baking soda, moet je 3 theelepels bakpoeder gebruiken. Let wel op: als er in het recept om azijn of een zuur wordt gevraagd, kun je dit weglaten. De zuren zijn namelijk al verwerkt in bakpoeder.
Andersom geldt dit ook, en dien je hiervoor ook de verhouding aan te passen. Zo heb je voor een theelepel bakpoeder 1/3 baking soda nodig. Vergeet niet om een zuurtje, zoals azijn of citroen, toe te voegen aan het mengsel zodat het beslag gaat rijzen.
Wil je het testen? Recept: kruidige vegan pompoen koffiecake met pecan-streusel