Mensen op Sardinië laten zien dat deze groente magische krachten heeft
We hebben allemaal weleens gehoord dat knoflook en olijfolie goed zijn voor onze gezondheid. Op het eiland Sardinië, waar mensen geregeld ouder worden dan honderd jaar, zweren ze echter bij een ander ingrediënt. Wij vertellen je er meer over.
Plant uit de wortelfamilie
Wat is nou hét geheime ingrediënt van de Sardiniërs? Het blijkt venkel te zijn. De venkelplant maakt onderdeel uit van de wortelfamilie en zorgt voor een lichte dropsmaak in gerechten. Op Sardinië groeit het in het wild, waardoor er veel van is en de inwoners het goedkoop kunnen krijgen. Ze gebruiken zowel de zaden als de bladeren van de venkel en maken er onder andere soep, stoofgerechten en salades van. Ook wordt venkel gebruikt om thee van te zetten.
Waarom mensen op Sardinië zo’n voorliefde voor venkel hebben, is makkelijk te verklaren. Venkel biedt namelijk verschillende gezondheidsvoordelen. Hieronder zetten we er een paar voor je op een rij.
1. Venkel is goed voor je darmkanaal
Venkel bevat veel vezels, wat ervoor zorgt dat alles in je darmkanaal op rolletjes blijft lopen. Ook gaat het gasvorming en een opgeblazen gevoel tegen. Sterker nog: venkel absorbeert maaggassen en vernietigt ze.
2. Venkel zit vol antioxidanten en werkt bloeddrukverlagend
Venkel bevat enorm veel antioxidanten, wat voordelen biedt voor zowel je brein als je hart. Het zorgt er onder andere voor dat ontstekingen worden tegengegaan en je bloeddruk wordt verlaagd.
3. Venkel helpt bij het bestrijden van een verkoudheid
Dankzij de antioxidanten die venkel bevat, stimuleert het de samentrekking van de spieren bij je luchtpijp. Die samentrekking zorgt ervoor dat slijm oplost en bacteriën uit je luchtpijp worden verdreven. Ideaal als je verkouden bent en je luchtpijp wel wat hulp kan gebruiken!
Lees ook: Dit kan er met je lichaam gebeuren als je regelmatig venkel eet
Dit recept bewaren? Pin hem dan op Pinterest!
Bron: Well and Good | Beeld: Pixabay