Is het heel erg?
Het is ons waarschijnlijk allemaal weleens overkomen: je heb net twee happen genomen van een boterham, wanneer je erachter komt dat er schimmelplekken op zitten. Eeeeks! Het broodje gooi je natuurlijk meteen weg, maar je hebt er al wel van gegeten. Kan dit kwaad? Wij zochten het voor je uit.
Niet heel erg
Het eten van schimmel is natuurlijk een ontzettend misselijkmakend idee, maar maak je geen zorgen: het zal je lichaam hoogstwaarschijnlijk niet schaden. Mensen die een gezond immuunsysteem hebben, zullen er niets aan over houden. Die twee happen van het beschimmelde broodje kunnen dus geen kwaad. Maar let wel op: je kunt allergisch zijn voor schimmel. Pas in dat geval extra op met voedingsmiddelen!
Toch niet alles eten
Er is echter wel een reden waarom je niet de hele boterham met schimmel zou moeten eten (ook al was je dat waarschijnlijk niet van plan). Schimmels vormen namelijk mycotoxinen in voedsel, dat zijn stoffen die giftig zijn voor mensen en dieren. Over het algemeen geldt dat als je een klein beetje van deze giftige stoffen consumeert, er niet zoveel aan de hand is. Maar in grotere doses, of gedurende langere perioden, kan het een probleem worden. Het is. dan ook niet slim om schimmel van brood af te snijden en de overige delen alsnog op te eten.
Een voedingsdeskundige legt uit waarom. “We raden het niet aan om schimmel van brood af te snijden, omdat brood onder de noemer ‘zacht voedsel’ valt”, vertelt Marianne Gravely van de USDA Food Safety and Inspection Service aan NPR. “De wortels van de schimmel kunnen zich heel makkelijk in zacht voedsel nestelen.” Dit betekent dat de wortels van de schimmel zich ook op plekken in het eten nestelen, wat we niet met het blote oog kunnen zien. Dus zelfs als je de schimmel ruim van het brood afsnijdt, kan het zijn dat er al veel wortels van de schimmels in je boterham zitten.
Weggooien
“Ik heb gezien dat schimmel zich makkelijk van één plakje brood naar de ander kan verplaatsen. Ik snap dat mensen het liefst het beschimmelde plakje willen weggooien en de andere plakken brood wel willen eten. Maar onthoud: brood is niet duur, je kunt het beste een nieuw brood kopen”, raadt Marianne aan.
Brood wordt gezien als zacht voedsel en kun je dus beter weggooien als er eenmaal schimmel op zit. Ook jam en zacht fruit zijn voor schimmels de ideale broedplek. Deze producten kun je dus ook beter weggooien als er schimmel op zit. Eten als salami, wortels en harde kazen kun je nog wel redden als er een beetje schimmel op zit. Snijd de schimmel er ruim vanaf (minstens 1,5 centimeter van waar de schimmel zat). De wortels van de schimmels kunnen zich minder snel in deze etenswaren nestelen. Volgens Marianne zou je ze in principe nog kunnen eten als je er ruim omheen hebt gesneden. Twijfel je echter? Dan kun je deze producten toch het beste naar de prullenbak verbannen.
Lees ook: Moet je beschimmeld fruit weggooien of kun je het nog best eten?
Bron: Womenshealthmag | Beeld: Unsplash