Waarom eten we in de winter liever stamppot en in de zomer een frisse salade?
In de winter zijn wij gek hartige stoofschotels en stamppotten, maar zodra de zomer aanbreekt, ruilen we deze gerechten vaak in voor verfrissende salades en koele lekkernijen. Maar waarom is dat eigenlijk? En welke invloed heeft de temperatuur op onze smaakbeleving?
Warmte die vrijkomt
Wanneer je aan het eten bent, vindt er in je lichaam een proces plaats dat bekend staat als “dieet-geïnduceerde thermogenese”. Dit betekent dat er warmte vrijkomt wanneer je lichaam het voedsel aan het verteren is. Vooral voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten, zoals bonen en vlees, zorgen voor een verhoogde lichaamstemperatuur.
Wanneer het buiten koud is en de temperaturen lager liggen, verlangen we naar stevigere maaltijden. Dit komt doordat we in koude temperaturen meer warmte nodig hebben om ons lichaam op de juiste temperatuur te houden. Als de temperaturen oplopen en het buiten warmer is, streven we er juist naar dat ons lichaam zo min mogelijk warmte afgeeft. Daarom verlangen we naar voedingsmiddelen die gemakkelijk verteerbaar zijn en ons helpen af te koelen.
Gevoel en associatie
Volgens Bram Cramwinckel, oprichter van het Centrum voor Smaakonderzoek speelt ook de associatie die we ergens bij hebben een grote rol. Bijvoorbeeld bij de producten watermeloen, witbier, ijs en salade, denken ontzettend veel mensen meteen aan de zomer. Omdat mensen deze producten associëren met de zomer worden ze ook meer geconsumeerd bij hogere temperaturen.
Temperatuur
Maar koelt je lichaam eigenlijk af door het eten van ijs? Net als dat je opwarmt van een stevige gevulde stamppot? Het antwoord op deze vragen is eigenlijk nee. Hoewel de temperatuur van het ijs in je maag ervoor zorgt dat je kortstondig afkoelt, bevatten de meeste ijssoorten vaak suikers, vetten en eiwitten. Deze stoffen moeten allemaal door uw lichaam worden verwerkt, en hoe harder je lichaam moet werken, hoe warmer je het krijgt. Als je echt wilt afkoelen, is het drinken van thee de beste optie. Door iets te drinken met een hogere temperatuur, ontvangen de hersenen een signaal dat het lichaam gekoeld moet worden. Dit leidt uiteindelijk tot een verlaging van de lichaamstemperatuur.
Lees ook: Cheers! Zo gezond is een gin & tonic
Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!
Bron: Max Vandaag | Beeld Unsplash, Daniel Osberg