Deze winterse kost is het gezondst
Nu we merken dat de winter toch echt om de hoek staat, krijgen we steeds meer zin in stevige, winterse kost. Een gerecht dat hier natuurlijk niet bij mag ontbreken, is een Hollandse stamppot. Van stampotten met boerenkool tot variaties met andijvie, hutspot en zuurkool: de mogelijkheden zijn eindeloos. Maar welke stamppot is nu eigenlijk het gezondst?
Winterperiode
Stamppot zit vol met goede voedingsstoffen, vitamines en mineralen. Daar moet wel bij gezegd worden dat de meeste stamppotten ook behoorlijk wat calorieën bevatten. Met name de aardappelen, het bijgevoegde vlees en de jus kunnen zorgen voor de hoge hoeveelheid calorieën. Niets mis met wat meer calorieën natuurlijk als je deze nodig hebt voor flink wat energie. Helemaal in de winter hebben we net wat meer energie nodig.
Overzicht
In het onderstaande overzicht staan de meest voorkomende stamppotten op een rijtje. Bij elke stamppot staat aangegeven hoeveel kilocalorieën, koolhydraten, eiwitten, vet en vezels hij bevat. In het overzicht is uitgegaan van een gemiddelde portie voor één persoon (400 gram).
Boerenkool stamppot | Hutspot met wortelen | Andijvie stamppot | Zuurkool stamppot | |
Energie | 336 kcal | 244 kcal | 256 kcal | 212 kcal |
Koolhydraten | 49 gram | 39 gram | 50 gram | 41 gram |
Eiwit | 9 gram | 5 gram | 8 gram | 6 gram |
Vet | 10 gram | 6 gram | 2 gram | 1 gram |
Vezels | 7 gram | 7 gram | 6 gram | 7 gram |
Conclusie
Als we deze stamppotten uit het overzicht met elkaar vergelijken, dan komen de varianten met zuurkool en hutspot het beste uit de bus. Deze twee gerechten bevatten in vergelijking met de andere soorten de minste kilocalorieën. Met name de zuurkoolstamppot bevat vrij weinig vet in vergelijking met de anderen. Let wel op dat in dit overzicht alleen is uitgegaan van één portie en zodra de extra’s als vlees en jus worden toegevoegd, de calorieën ook stijgen.
Tips
Ondanks de hoeveelheid calorieën is de Hollandse stamppot niet helemaal ongezond; de vele gekookte groenten die erin zitten, zijn zeker een pluspunt. Let op dat je de groente niet te lang kookt, want dan gaan alle goede vezels en vitamines verloren. Om minder calorieën binnen te krijgen, kun je meer groenten toevoegen in plaats van aardappelen en vlees. Daarnaast kun je het stukje vlees ook prima vervangen voor een stukje vis (zalm bijvoorbeeld). Dit ligt ook veel minder zwaar op de maag. Bak (magere) spekjes goed uit zodat het meeste vet eruit is, meng wat water door je jus of vervang de jus eens door wat mosterd om de stamppot nog gezonder te maken.
Lees ook: Kliekjesdag: zo kun je elk soort kliekje het beste opwarmen
Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!
Bron: Margriet, Dieet Planeet | Beeld: iStock