Klaarmaken dus!
We weten allemaal dat groente gezond is. En hoe rauwer, hoe beter, zou je misschien denken. Toch is dat lang niet altijd zo. Een knapperig worteltje of sappig stukje paprika kan geen kwaad, maar deze groenten kun je beter klaarmaken voordat je ze eet.
Paddenstoelen
Als je ooit van plan was om het te doen, kunnen we het je nu alvast afraden: het eten van rauwe paddenstoelen is namelijk niet echt goed voor je gezondheid. In deze groente zit het stofje agaritine, dat kankerverwekkend bleek te zijn bij muizen. Er is geen reden tot paniek als je weleens rauwe plakjes champignons door de salade hebt gedaan. Maar het eten van grote hoeveelheden rauwe paddenstoelen zoals portobello wordt wel afgeraden. Better safe than sorry!
Aardappelen
We kunnen ons niet voorstellen dat dit bij jou geregeld op het menu staat, maar voor de zekerheid benadrukken we toch dat het geen goed idee is om rauwe aardappelen te eten. Niet alleen smaakt het nergens naar, het is ook niet zo goed voor je. Het eten van deze rauwe groente kan ervoor zorgen dat je spijsvertering minder goed werkt, met als gevolg flinke winderigheid. Gelukkig zijn er genoeg manieren om aardappelen klaar te maken!
Broccoli, spruitjes, bloemkool
Veel mensen hebben al last van winderigheid wanneer ze deze groenten gekookt eten, dus laat staan wanneer deze rauw zijn! Boerenkool, spruitjes en bloemkool bevatten specifieke suikers die je darmen niet goed kunnen verteren. Maak ze dus altijd goed klaar als je winderigheid wilt voorkomen.
Aubergine
Aubergine bevat solanine, het stofje dat zorgt voor klachten als buikkramp, misselijkheid, duizeligheid en hoofdpijn. Beter dus om deze groente te bakken of te stoven.
Bonen
Sperziebonen, snijbonen, tuinbonen: je kunt ze allemaal beter niet rauw eten. Ze bevatten namelijk lectine, een stofje dat in grote hoeveelheden zorgt voor misselijkheid, buikpijn, koorts en diarree. Als je niet oppast, kun je zelfs last krijgen van flinke huiduitslag op je hele lichaam. Heb je geen geduld om de bonen te koken? Ze zijn ook in blik en pot verkrijgbaar. Deze zijn al gegaard, dus die kun je meteen oppeuzelen.
Lees ook: Kun je aardappelen met pootjes eten?
Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!
Bron: FlavorFlav | Beeld: Unsplash, Markus Spiske