Sanne

Een handig overzicht

Als je te maken hebt met diabetes, moet je altijd op je voeding letten. Je hebt waarschijnlijk ook wel eens gehoord dat je bepaald fruit beter niet kunt eten. Maar er is ook goed nieuws: er zijn ook genoeg lekkere fruitsoorten die je met een gerust hart kunt nuttigen. Wij zetten ze voor je op een rij. 

Vol voedingsstoffen

Fruit is een bron van koolhydraten, waardoor ze snel afbreken. Hierdoor heeft het meer invloed op je bloedsuikerspiegel, waardoor mensen met diabetes voorzichtig moeten zijn. Maar volgens Eleana Kaidanian, diëtiste en eigenaar van Long Island Nutritionist, kun je deze soorten gewoon eten. “Fruit kan deel uitmaken van een gezond en uitgebalanceerd dieet. Juist fruit zit namelijk boordevol essentiële voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft, voor bijvoorbeeld het bestrijden van ontstekingen”, legt ze uit. Leg de volgende fruitsoorten daarom maar in je fruitmand:

Peer

“Vezels kunnen helpen bij het beheersen en reguleren van de bloedsuikerspiegel”, stelt Kaidanian. Fruitsoorten met eetbare schil zijn bronnen van vezels, waardoor peren dus erg geschikt zijn.

Appel

Ook appels hebben een eetbare schil, en zijn daarmee geschikt. “Er zijn ontzettend veel soorten appels, maar over het algemeen zijn er geen appels die beter of slechter zijn”, zegt de diëtiste. “Probeer wel een wat kleinere appel te kiezen.”

Perzik

We blijven nog even hangen in fruitsoorten met eetbare schil, want daar valt ook de perzik onder. Naast het feit dat er dus veel vezels in zitten, zijn ze ook nog eens erg lekker.

Abrikoos

Ook de abrikoos heeft een eetbare schil, en dus veel vezels, maar dat is niet het enige voordeel. Abrikozen bevatten ook extreem veel antioxidanten, die erg goed zijn voor je lichaam.

Bessen

Hoe kleurrijker vruchten zijn, hoe beter ze voor je zijn – het is een handige vuistregel. Niet alleen voor diabetici, maar voor iedereen. Maar: “Omdat bessen meestal kleiner zijn en intact worden gegeten, zijn ze geweldig voor mensen met diabetes.”

Kers

Kaidanian legt uit: “Kersen hebben krachtige antioxidanten die worden gebruikt om ontstekingen te bestrijden.” Kersen hebben, net als bessen, ook nog eens een lage glycemische index, waardoor je er meer van kunt eten per portie.

Sinaasappel

We weten allemaal dat citrusvruchten bomvol vitamine C zitten. Handig, want dit verhoogt de immuniteit en helpt wondjes te genezen. Ook zorgt het vruchtvlees voor extra vezels. Tot slot is het goed voor het op peil houden van je vochtgehalte, want sinaasappels zorgen voor veel hydratatie.

Grapefruit

Grapefruit is ook een goede bron van hydratatie en vitamine C. Echter is portiecontrole lastig bij deze vrucht, zegt de diëtist. “In tegenstelling tot de sinaasappel zal het moeilijker zijn om een kleine grapefruit te vinden. In dit geval is de helft van een middelgrote grapefruit voldoende.”

Kiwi

Wist je dat je een kiwi ook gewoon met schil en al kunt eten? Je moet ‘m wel even wassen, maar dan ben je good to go. “Net als bessen hebben kiwi’s zaden die intact blijven. Deze zorgen voor de nodige vezels, die de bloedsuikerspiegel reguleren.”

Druiven

“Druiven bevatten veel koper, wat helpt bij de productie van energie. Daarnaast bevatten ze vitamine K. Dit helpt bij het genezen van wonden en zorgt voor het behoud van gezonde botten”, aldus Kaidanian. En omdat je druiven met schil en al eet én deze zaden bevat, bevatten ze (je raadt het al) veel vezels.

Keuze genoeg, als je het ons vraagt!

Lees ook: Kunnen eieren het risico op diabetes type 2 verhogen?

Wil je dit artikel/recept bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Women’s Health | Beeld: Pexels