Renée Bootsma

Handig, zo’n kruidentuintje

Alles smaakt beter met verse kruiden uit je eigen kruidentuin, en niets is leuker dan de kruiden zelf helemaal te kweken, verzorgen en te verwerken in de lekkerste gerechten. Lekker door de salades, in marinades, dressings of als finishing touch bij een gerecht. Deze 5 kruiden mogen dan ook absoluut niet ontbreken in je tuin.

1. Bieslook

Een van onze favoriete kruiden in de kruidentuin is bieslook. Het heeft een fijne, milde uiensmaak en blijft meerdere jaren staan. Bieslook houdt van een goed bemeste, vochtige grond en doet het zowel in de schaduw als in de zon goed. Ook in potten is bieslook een prima te onderhouden kruid. Smaakt lekker bij salades, roomkaas, kruidenboter en gerookte zalm.

2. Peterselie

Bij peterselie heb je twee opties, namelijk platte peterselie en krulpeterselie. De platte peterselie is sterker van smaak en zelfs een beetje peperig, terwijl de krulpeterselie veel zachter is van smaak. De platte peterselie wordt dan ook vaak in gerechten gebruikt en de krulpeterselie als garnering. Je kunt de plant beter niet in de volle zon zetten, hij groeit namelijk liever in de halfschaduw. Lekker te combineren bij garnalen, aardappeltjes, dressings en kruidenboter.

3. Basilicum

Van de basilicum zijn onwijs veel soorten. Zo heb je paarse basilicum, maar ook basilicum dat ruikt naar citroen of limoen. Tijdens de herfst en winter houdt de basilicum het buiten niet goed vol, hij houdt namelijk van een beetje warmte. Geef hem dan dus ook in de zomer een plek in de zon. Heerlijk bij Italiaanse gerechten en lekker om met Parmezaanse kaas, olijfolie en pijnboompitten te verwerken in een pesto.

4. Munt

Munt is onwijs makkelijk om te kweken, maar houd er wel rekening mee dat dit plantje enorm woekert. Hij kan zo je hele kruidentuintje overnemen, dus beter is het om deze in een pot te plaatsen. Munt houdt wel van een zonnetje, maar doet het ook prima in de halfschaduw. Lekker om muntthee van te zetten, maar smaakt ook goed in frisse dressings, couscous en bij lamsvlees.

5. Rozemarijn

Rozemarijn is een echte smaakmaker in de keuken en een makkelijke kruid om te kweken. De plant wordt wat groter dan de meeste kruiden, namelijk tot zo’n 80 centimeter hoog. Rozemarijn houdt van een zonnige, droge en beschutte standplaats. Combineert lekker bij aardappelen, focaccia en is heerlijk in stoofschotels.

Lees ook: recept: zelf stroopwafelijs maken zonder ijsmachine

Dit artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: Libelle Lekker | Beeld: Adobe Stock