De kazen zijn alles behalve hetzelfde!
De Franse Roquefort en Italiaanse Gorgonzola hebben een hoop gemeen. Zo zijn het beide blauwe kazen en zijn ze onweerstaanbaar lekker. Maar de kazen hebben, naast een verschillende afkomst, ook veel verschillen. In dit artikel lees je meer over de verschillen tussen de twee.
Afkomst
Zoals eerder genoemd komen de kazen uit verschillende landen en je mag ze niet zomaar ergens anders produceren. Het zijn namelijk beschermde kazen. Roquefort komt uit de bekende regio Roquefort-sur-Soulzon in Zuid-Frankrijk en Gorgonzola komt uit het Italiaanse Lombardije of Piëmont. Dit zijn dus ook de enige plekken waar je échte Roquefort of Gorgonzola kan maken.
Soort melk
Kaas wordt gemaakt door melk. Dit kan met verschillende soorten melk worden gemaakt, denk aan koemelk, schapenmelk of geitenmelk. De melk geeft de basis voor het soort kaas en de smaak ervan.
Gorgonzola wordt gemaak met gepasteuriseerde koemelk en Roquefort met ongepasteuriseerde schapenmelk. Gepasteuriseerd betekent dat de melk verhit is en er geen bacteriën meer inzitten. Bij ongepasteuriseerde melk gaat het om ‘rauwe’ melk.
Rijptijd
Gorgonzola zit twee maanden in een rijpingscel. Na twee maanden is gorgonzola nog erg zoet. Het kan dan zo zijn dat Gorgonzola nog 90 tot 100 dagen in de rijpingscel ligt, wanneer de kaasmaker een wat scherpere smaak wil creëren. Roquefort rijpt langer, gemiddeld wel 5 maanden.
Uiterlijk
Gorgonzola en Roquefort zien er niet hetzelfde uit. Waar Gorgonzola een duidelijke korst en een wat roze-grijze kleur heeft, zie je dat Roquefort juist helemaal geen korst heeft. Ook zit er net een klein verschil in de blauwe kleur van de verschillende schimmels in de kazen. Waar de zogenoemde aderen van Roquefort blauwgroen lijken door de schimmelsoort penicillium roqueforti, zijn Gorgonzola-aderen, door de schimmel penicillium glaucum, blauwer van kleur.
Smaak
Men zou de smaken van de twee kazen kunnen omschrijven als: pittig, aards en sterk. Zo zou je denken dat de kazen qua smaak vrij dichtbij elkaar in de buurt komen. Een echte kaas-fijnproever weet echter dat een langer gerijpte Gorgonzola Piccante wellicht het meeste in de buurt komt van Roquefort, maar dat Roquefort veel zouter en meer uitgesproken is. De Gorgonzola Dolce is de korter gerijpte variant. Deze smaakt zoet, zacht en romig, maar ook nog een beetje scherp.
Textuur
Net als de smaak, zit er tussen langer en korter gerijpte Gorgonzola een verschil. Hoe langer de Gorgonzola rijpt, hoe vaster en brokkeliger het wordt. Ondanks dat, kan je nog steeds de romige smaak proeven die de korter gerijpte Gorgonzola ook heeft. Roquefort is vochtiger, compacter en kruimeliger, maar smelt weg op de tong.
Deze blauwe kazen zijn ongetwijfeld zeer bijzonder en zijn daarom beide onmisbaar op een heerlijke kaasplank.
Lees ook: Schattig én eetbaar: ijsklontjes met bloemen
Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!
Bron: Favorflav | Beeld: Adobe Stock