Het heeft te maken met dít specifieke stofje
Te veel alcohol is natuurlijk nooit goed voor je, dat weten we allemaal. Toch lijkt het soms alsof de ene drank voor een vervelendere kater zorgt dan de ander. Veel mensen zweren bijvoorbeeld dat rode wijn een échte boosdoener is. Maar, dit blijkt niet alleen tussen onze oren te zitten. Uit onderzoek is gebleken waarom rode wijn zo’n hoofdpijn veroorzaakt.
De boosdoener
Wetenschappers aan de Universiteit van Californië – Davis, vonden een mogelijke verklaring voor het feit dat rode wijn ergere katers veroorzaakt. Het zit ongeveer zo: wanneer je alcohol drinkt, zorgt je lever er in principe voor dat dit wordt afgebroken. De lever zet de alcohol eerst om in een ander stofje, aceetaldehyde, voordat het verder uit je lichaam verdwijnt.
Om deze aceetaldehyde af te breken, zijn bepaalde enzymen nodig. Maar in rode wijn zit het stofje quercetine, dat de aanmaak van die enzymen blokkeert. In principe is quercetine een compleet ongevaarlijk stofje, dat in allerlei soorten voedsel voorkomt. Alleen, in combinatie met alcohol is het dus minder handig. Aha!
De gevolgen
Doordat quercetine de aanmaak van enzymen blokkeert, blijft er meer aceetaldehyde in de lever zitten. Je lichaam kan het niet meer goed afbreken. Als dit zich opbouwt, ontstaan hoofdpijn, misselijkheid en een rode blos op je wangen. Oftewel: een dikke kater.
Rode versus witte wijn
Kun je dan dus beter witte wijn dan rode wijn drinken om een kater te voorkomen? Nou, slecht nieuws, ook in witte wijn zit quercetine. Hoeveel erin zit, verschilt echter wel per wijnsoort. Het stofje ontstaat wanneer druiven worden blootgesteld aan de zon, en doordat blauwe druiven meer zon nodig hebben, zit daar dus ook meer quercetine in. Zó komt het dus dat je van rode wijn sneller een kater krijgt dan van witte wijn!
Lees ook: Recept: vegetarische Wellington met paddenstoelen en jus
Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!
Bron: RTL | Beeld: Pexels