Is de condens in tupperware slecht voor je?
Wij Hollanders zijn gek op geld besparen, dus we doen ieder restje eten dat we over hebben in een bakje in de koelkast. Het ene eten leent zich hier beter voor dan het andere, maar meestal kunnen we best nog een keer eten van de kliekjes. Wel merken we dat er vaak condens optreedt in de tupperware bakjes, waardoor het eten zompig kan worden en het er minder smakelijk uitziet. Maar, kan dit ook kwaad?
Bij de meeste etensresten treedt condens op.
Kliekjes
Als we eten in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren, treedt er vaak condens op. Er vormen binnen een dag waterdruppeltjes op het deksel van de tupperware. Het ziet er niet zo smakelijk uit, en voor je gevoel wordt het eten er ook waterig en zompig door. Maar, kunnen de waterdruppeltjes ook kwaad? Zorgen ze er bijvoorbeeld voor dat je eten sneller gaat schimmelen?
Condens
Lucht bevat water. Als lucht afkoelt, lukt het niet om al dat water vast te houden. Dit wordt ook wel het dauwpunt genoemd. Als de lucht dusdanig afkoelt, komt het water vrij en ontstaat er condens. Het is dus vergelijkbaar met dauw in de ochtend. De lucht in tupperware bakjes koelt af in de koelkast, waardoor er water vrijkomt. Deze waterdruppeltjes gaan aan het deksel van het bakje zitten. Etenswaren met veel vocht, zoals soepen en sauzen, zorgen voor meer condens. Maar ook in vlees en groenten zit veel vocht.
Gezondheid
Is het erg dat er meer vocht vrijkomt in je tupperware? Voor je gezondheid is het niet erg. Je eten gaat er niet sneller door schimmelen, omdat de schimmel en bacteriën sowieso in het eten gaat zitten, niet in het extra water. Ook wordt je eten niet zacht of zompig door de condens. Als je eten zachter wordt in de koelkast, komt dit door het natuurlijke afbrekingsproces.
Voorkomen
Hoewel condens dus helemaal niet erg is, kun je het wel proberen te voorkomen. Laat je eten altijd helemaal afkoelen voordat je het in de koelkast doet. Experts raden aan om een stukje bakpapier op je eten te leggen terwijl het afkoelt, om het te beschermen tegen stof en bacteriën. Laat je eten niet langer dan twee uur buiten de koelkast afkoelen. Als er condens is opgetreden, haal dan het deksel er voorzichtig af zodat de druppeltjes niet in je eten komen.
Lees ook: Zo maak je een inductiekookplaat blinkend schoon
Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!
Bron: Cooking Light | Beeld: Kookfans