Maayke

Heb je nog wat citroenen over? Lees dan gauw deze handige tips door!

Wanneer we een citroen nodig hebben voor een bepaald recept nemen we meestal een netje met meerdere citroenen mee vanuit de supermarkt. Maar wat kun je eigenlijk met al deze overgebleven citroenen doen? Nou, veel meer dan je zal denken kunnen wij je vertellen. Hier volgen alle handige tips en trucs met citroenen. 

Waar gebruik jij citroenen nog meer voor?

Citroen naast je bed

citroen naast bed

Het aroma van een citroen heeft antiseptische eigenschappen, wat betekent dat het je gemoedstoestand kan beïnvloeden. Zo kan het aroma van de vrucht ervoor zorgen dat depressies en angstaanvallen verminderd worden en dat er een positieve sfeer in de kamer wordt gecreëerd.Het enige dat je nodig hebt voor deze tip is een aantal citroenen. Snijd de bovenkant van de citroen er vanaf en zet hem rechtop. Snijd met een scherp mes horizontaal en verticaal in de citroen. Let er op dat je hem niet helemaal tot de bodem insnijdt! Leg de citroen in een kommetje naast je bed en laat de aroma’s zijn werk doen. Voor een nog betere werking kun je in iedere hoek van de kamer een kommetje met citroen zetten.

Elke dag een citroen

elke dag citroen eten

De zure, gele bom heeft een antibacteriële en antivirale werking door de enorme concentratie aan antioxidanten in de vorm van onder andere vitamine C. Heb je bijvoorbeeld last van keelpijn? Dan doe je er goed aan om te gorgelen met citroenwater of begin de dag met een drankje van heet water, citroen en honing. Daarnaast is het een wondervrucht als je een paar pondjes kwijt wilt. De vrucht bevat namelijk veel pectinevezels en deze zorgen voor een langdurig verzadigd gevoel en zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel in balans blijft. Dat betekent dat je minder snel lekkere trek krijgt! Tenslotte stikt het gele fruit van de flavonoïden, een kleurstof die zorgt voor de kleur en smaak van groente en fruit. In 2012 is er in The American Journal of Clinical Nutrition een verslag verschenen van een onderzoek bij 1898 vrouwen waaruit blijkt dat een hogere consumptie van flavonoïden samenhangt met soepelere slagaderen en een lagere bloeddruk in de aorta!

Invriezen

citroenen invriezen

Als citroenen ingevroren zijn krijgen ze een hele andere smaak en zijn ze een stuk ‘makkelijker’ te eten. Het zuurgehalte neemt iets af en herstelt zich langzamerhand, wanneer de citroen ontdooit. De schil van de citroen is eigenlijk het allerbelangrijkste van de hele vrucht: de schil bevat namelijk 5 tot 10 keer (!) meer vitaminen dan het citroensap. De schil is bevroren best lekker om aan te likken of te laten smelten. Let op: was de citroen wel altijd goed voordat je ‘m in de vriezer stopt!

Wil je nog meer handige tips lezen? Kijk dan snel op de volgende pagina!

Pagina 1/2