Cafeïne, theïne: wat is het verschil?
Een kopje koffie, vol cafeïne, is voor veel mensen een fijne manier om ‘s ochtends wakker te worden. Anderen vinden het alerte gevoel dat je van cafeïne krijgt niet lekker, en zij houden het dan vaak bij een kopje thee. Maar ook in veel soorten thee zit een vorm van cafeïne. Dit is wat je erover moet weten!
Cafeïne en thee
Hoewel een kopje koffie erg lekker kan zijn, zijn er volop mensen die ‘s avonds hun bakkie troost toch maar inruilen voor een kop thee. Het idee is dat je daar ‘s avonds minder snel wakker van ligt, omdat er in thee geen cafeïne zou zitten.
Dat klopt echter niet helemaal. In blaadjes van de theeplant zit namelijk theïne. Dat is een vorm van cafeïne. Ook in thee zit er dus (een soort) cafeïne. Alle soorten thee die gemaakt worden van deze theeplant, camillia sinensis, bevatten theïne. Dat geldt dus niet alleen voor zwarte thee, maar ook voor groene en witte thee. Ook thee met een smaakje, waar zwarte, groene, of witte thee doorheen zit, bevat dus theïne.
Thee versus koffie
Dat betekent niet meteen dat er dus geen verschil zit tussen koffie en thee. Zo schrijft RTL dat de hoeveelheid cafeïne in thee veel lager is dan bij koffie. In een gemiddeld kopje groene of zwarte thee zit bijvoorbeeld 25 milligram cafeïne, tegenover 75 milligram in koffie. Dat is nogal een verschil!
Theïne-vrij
Mocht je nu helemaal geen cafeïne of theïne meer willen drinken, dan heb je gelukkig nog genoeg opties. Thee die niét van de theeplant komt, zoals op basis van kruiden, bevat namelijk geen cafeïne. Een kopje muntthee, gemberthee, of rooibosthee past dus binnen een cafeïnevrij eetpatroon. Strikt genomen zijn deze drankjes dan ook geen ‘thee’, aangezien ze niet van de camillia-plant komen. Maar ach, iedereen zal je begrijpen als je een kopje verse muntthee bestelt, toch?
Lees ook: Good to know: zo krijg je aanslag weer uit je theemok
Wil je dit recept bewaren? Pin ‘t op Pinterest!
Bron: RTL | Beeld: Unsplash, Manki Kim