Dit wisten we nog niet
Verfrissend en bubbelend, het is de afgelopen jaren steeds populairder geworden: bruiswater. Je kunt het op het terras bestellen met een schijfje citroen, maar er zijn zelfs apparaten om thuis bruiswater in je glas te laten stromen. Het klinkt allemaal erg goed, maar hoe (on)gezond is het eigenlijk?
Hoe ongezond is bruiswater?
Bruiswater wordt gemaakt doordat kooldioxide oplost in ‘normaal’ water. Door de toevoeging van kooldioxide ontstaan er bubbels in het water en dat maakt het aantrekkelijker dan plat water.
Je kunt bruiswater tegenwoordig makkelijk zelf maken, maar ook in de supermarkten staan de schappen er vol mee. Echter, kan er wel degelijk verschil in bruiswater zitten, volgens voedingsdeskundige Jaclyn London. Sommige soorten uit de supermarkt kunnen meer calorieën bevatten én er wordt soms suiker aan toegevoegd, legt ze uit aan Good Housekeeping. Het is verstandig om bruiswater met natrium, glucose- en fructosestroop of kunstmatige zoet- en smaakstoffen te vermijden. Check daarom altijd eerst even het etiket! Mocht je de gezondste keuze willen maken, kies dan voor puur bruiswater.
Waar bruiswater goed voor is
Bruiswater zorgt ervoor dat de zuurtegraad in je mond stijgt – dat betekent dat de pH-waarde daalt. Dranken met een lage pH-waarde kunnen voor tanderosie zorgen, is uit onderzoek gebleken. Desondanks zijn er ook onderzoeken die aantonen dat koolzuur een te zwak zuur is om tanden te beschadigen. Bruiswater met toegevoegde smaakstoffen, zoals citroen kunnen wel zuur zijn. Deze fruitige drankjes kun je dus beter overslaan. Het is niet slecht voor je gebit om puur bruiswater te drinken, veel varianten bevatten zelfs mineralen die het effect van koolzuur op je tanden tegengaan.
Daarnaast is bruiswater ontzettend goed voor je spijsvertering. Het kan helpen bij mensen die last hebben van een moeilijke stoelgang. Maar ook kan het drinken van een bubbelend glaasje water helpen bij misselijkheid.
Is bruisend of plat water beter?
Volgens Good Housekeeping is bruiswater net zo hydraterend als plat water, er is geen bewijs welk soort beter is. Het is dan ook een persoonlijke keuze of bruisend water wel of niet voor je werkt. Als je last krijgt van je darmen of maag na het drinken van bruiswater, is het slim om hiermee te stoppen en over te gaan op plat water.
Lees ook: ‘Zo bereken je hoeveel liter water je per dag zou moeten drinken’
Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest!
Bron: Margriet, Good Housekeeping | Beeld: Pixabay