Zo ziet een gezond boodschappenlijstje eruit
Boodschappen doen is een werkje op zich. En laten we eerlijk zijn, de supermarkt speelt een belangrijke rol in onze eetgewoonten. Want waar kies je nou voor als je voor al die verleidelijke schappen staat? Als je meer op je voeding wil letten, zijn er in ieder geval een aantal basisproducten waarvan je de gezonde variant kunt kiezen. Wij helpen je op weg.
Vlees en vis
Hoewel steeds meer mensen ‘het’ stukje vlees vaker laten staan en we er – gemiddeld gezien – minder van eten, is het voor veel mensen nog steeds dé basis van hun maaltijd. Bij het kiezen van een stukje vlees is het belangrijk om te kijken naar de hoeveelheid vet die het vlees bevat. Hoe meer vet, hoe ongezonder het vlees. Dit geldt jammer genoeg niet voor de smaak. Bij vis- en zeevruchten is het belangrijk om te kijken naar wild gevangen of duurzaam gekweekte vis; dit is over het algemeen gezonder dan gekweekte vissen. Deze vissen worden namelijk in gevangenschap gehouden en krijgen apart voer! Goede opties op het gebied van vlees en vis zijn:
- Kipfilet of kalkoenfilet zonder vel
- Gemalen kip, kalkoen of extra mager (90%+) rundvlees
- Vleeswaren met verlaagd natriumgehalte
- Zalm, forel, wijting, ansjovis, sardines, garnalen
Brood en granen
Ga er bij brood niet blindelings vanuit dat donkere varianten per definitie gezonder zijn. Sommige merken voegen voedselkleuring toe om het brood een donkere kleur te geven. Zoek in plaats daarvan naar opties die 100% volkoren of van 100% gekiemde granen zijn. Muesli kan een goede snack of topping door je yoghurt zijn, maar veel merken in de supermarkt zitten vol toegevoegde suikers. Zorg ervoor dat het eerste ingrediënt in de granola een volkoren voedselproduct is. Probeer opties te kiezen met minimaal twee gram vezels en eiwitten per portie en minder dan tien gram toegevoegde suiker per portie. We helpen je op weg met een aantal gezonde brood- en graanproducten:
- Volkorenpasta (of peulvruchtenpasta zoals kikkererwten)
- Volkoren- of volkorenbrood, tortilla’s, pitabroodjes etc.
- Bruine rijst
- Wilde rijst
- Volkoren ontbijtgranen
- Suikerarme granola en mueslirepen
- Gekiemd graanbrood
- Quinoa
Zuivel en zuivelalternatieven
Bij zuivelproducten is het belangrijk om te kijken naar het toegevoegde suikergehalte, vooral voor gearomatiseerde varianten. Hoe meer toegevoegde suiker, hoe ongezonder het product is. Ga voor deze zuivelvarianten:
- Magere of vetvrije yoghurt, Griekse yoghurt of skyr (of zuivelvrije yoghurt)
- Grasgevoerde boter
- Magere of vetvrije kwark
- Magere kaas
- Magere melk (of alternatief voor suikerarme melk)
Wanneer je voor een melkalternatief kiest, kijk dan naar de ingrediëntenlijst, het eiwitgehalte en het gehalte aan toegevoegde suikers. Veel melkalternatieven bevatten weinig tot geen eiwitten, maar wel veel toegevoegde suikers. Ga er dus niet meteen vanuit dat ze op het gebied van voedingswaarde gelijkwaardig zijn aan ‘gewone’ melk. Alternatieven gemaakt van soja en erwten bieden meestal wél het hogere eiwitgehalte in de plantaardige categorie.
Lees ook: Besparen? Deze boodschappen zijn nog betaalbaar
Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!
Bron: Margriet | beeld: Pexels