Moeten we de rookworst voortaan links laten liggen?
Wist je dat Nederlanders ongeveer 49 miljoen rookworsten per jaar eten? Heerlijk bij de stamppot, maar ook in de snert of op brood. Alleen is het wel een gezonde toevoeging aan je winterse maaltijd? NU.nl zocht dit uit.
Rookworst
De rookworst bestaat dit jaar 95 jaar. Van oudsher is het een product van gemalen vlees dat vermengd is met specerijen en zout en in een omhulsel zit. Maar dit is tegenwoordig niet meer de enige rookworst die je in de schappen vindt. Zo vind je ook veel vegetarische varianten, en is er nog een verschil zoals de Gelderse, magere- en runderrookworst.
Schijf van Vijf
Hoewel we dol zijn op de rookworst, zetten we ook vraagtekens bij hoe gezond de worst eigenlijk is. Ook staat hij niet in de Schijf van Vijf, wat volgens Patricia Schutte van het Voedingscentrum logisch te verklaren is. “Dat komt omdat het bewerkt vlees is en hier vaak veel zout in zit, maar ook omdat het wordt gemaakt van rund- en varkensvlees.” Volgens haar bevat de rookworst daarnaast relatief veel verzadigd vet, wat de cholesterol verhoogt en daarmee ook het risico op hart- en vaatziekten.
Vetrijke caloriebom
Voedingscoach Jonathan Klaassen benadrukt wel dat één product er niet gelijk voor zorgt dat gelijk geen gezond voedingspatroon meer hebt. “Maar als ik zwart-wit naar rookworst kijk, moet ik concluderen dat een rookworst naast lekker, ook een vetrijke caloriebom is”, legt Klaassen uit.
Verschillende soorten
Maar hoe zit het met de verschillende soorten rookworsten? Hoe ‘gezond’ een magere rookworst ook klinkt, helaas bestaat die nog steeds uit bewerkt vlees met te veel zout. Wel bevat de magere variant minder vetten. “Maar verwacht niet dat je dan een gezond product kiest, want er zit nog steeds een grote hoeveelheid calorieën in”, zegt de voedingscoach. Dit geldt ook voor de vegetarische worsten, al zit daar wel een stuk minder eiwitten en minder verzadigd vet in.
Gezond of ongezond?
Conclusie: moeten we de rookworst voortaan uit de snert laten? Het is niet de gezondste keuze, maar af en toe kan het geen kwaad. Als je volgens de Schijf van Vijf eet, is er ruimte om drie tot vijf keer per dag iets kleins buiten de schijf te eten en daarnaast drie keer per week iets groters, zoals een rookworst of spekjes. Liever een boerenkool met spekjes én een smakelijke rookworst? Dan adviseert Schutte om kleine porties te nemen, zodat het niet meer dan één portie vlees van 100 gram is. Uiteindelijk draait het allemaal om balans!
Lees ook: Voor bij de stamppot: HEMA komt met rookworstspeciaalbier
Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!
Bron: NU.nl | Beeld: iStock