Dit wisten wij nog niet!
Onder chocoladeliefhebbers is de naam ‘Tony’s Chocolonely’ inmiddels een waar begrip. Maar achter deze vrolijke en eigenzinnige naam gaat meer schuil dan alleen heerlijke chocolade. Van de inspirerende oorsprong tot de missie om een einde te maken aan ongelijkheid in de cacaoproductie, dít is de betekenis achter Tony’s Chocolonely.
Einde aan kinderarbeid en moderne slavernij
In 2005 werd Tony’s Chocolonely opgericht door drie journalisten van het televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde. De drijvende kracht achter hun missie was de ontdekking dat de grootste chocoladeproducenten ter wereld cacao inkochten van plantages waar illegale kinderarbeid en moderne slavernij plaatsvonden. Deze schokkende feiten inspireerden hen om Tony’s Chocolonely op te richten.
Sinds de oprichting heeft het merk zich volledig toegewijd aan het vergroten van het bewustzijn rondom ongelijkheid in de chocolade-industrie. Er werden directe en langdurige relaties opgebouwd met cacaoboeren in Ghana en Ivoorkust, waaraan Tony’s Chocolonely eerlijke prijzen betaald. Ook werken ze samen om de onderliggende oorzaken van moderne slavernij aan te pakken.
Eenzaam en alleen
De naam ‘Tony’s Chocolonely’ is ontstaan toen de Nederlandse oprichter, Teun van de Keuken, besloot om zelf 5.000 Fairtrade chocoladerepen te produceren. Hierbij ervoer hij de chocolade-industrie als een eenzame plek voor anti-slavernij activisten zoals hijzelf. Sterker nog, in deze missie voelde hij zich zelfs geïsoleerd en alleen. Dit gevoel vormde de inspiratie voor de naam Choco-lonely.
Ongelijkheid
Een ander opmerkelijk kenmerk van de chocolade van Tony’s Chocolonely is dat chocoladeblokjes ongelijke grootten hebben. Volgens Teun is dit een symbolische weergave van de enorme ongelijkheid in de chocolade-industrie. De ongelijke stukken dienen als een krachtige herinnering dat de winsten in deze industrie niet eerlijk worden verdeeld en dat de werknemers er vaak niet van profiteren. Hoewel je wellicht al heel wat van deze ongelijke stukjes chocolade hebt verorbert, werpt dit verhaal een nieuw licht op de onrechtvaardigheden in de wereld van cacao. Wij krijgen spontaan zin in een stuk – of reep – van deze (h)eerlijke chocolade!
Lees ook: Glühwein: 5 heerlijke variaties
Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!
Bron: fem-fem | Beeld: Pexels