Sabine

Deze vleesvervangers smaken heerlijk en bevatten veel eiwitten

Een dagje minder vlees, helemaal geen vlees of jezelf een heuse flexitariër noemen: iemand die dus af en toe vlees eet. In Nederland zijn er genoeg mensen die, om welke reden dan ook, het stukje vlees (af en toe) laten staan. Maar waar vervang je het dan het beste mee?

Vlees is rijk aan proteïne, maar er zijn genoeg vleesvervangers die dat ook zijn.

Beste optie voor beginners: tofu

10 gram proteïne per 100 gram
Er werd vroeger nog weleens gedacht dat tofu een smaakloze hap is, en dat is het ook als je het niet goed bereidt, maar gelukkig kun je het ontzettend smaakvol klaarmaken. Volgens voedingsdeskundige Maggie Michalczyk zou je die moeite ook echt moeten nemen. “Het bevat veel proteïne en bevat allerlei soorten aminozuren die je lichaam nodig heeft. Ook bevat het veel magnesium, calcium, selenium en fosfor”, zo vertelt ze aan Well + Good. De smaak van tofu is vrij neutraal, dus je kunt er zelf allerlei marinades voor maken om het op smaak te brengen.

Beste optie als je geen soja wilt eten: seitan

22 gram proteïne per 100 gram
Seitan is veel rijker aan proteïne dan tofu, maar het bevat geen aminozuren die je helpen met het opnemen van de proteïne. Als je seitan wilt eten is het daarom verstandig om het te eten met iets wat rijk is aan aminozuren. Denk bijvoorbeeld aan quinoa, bonen, kaas of linzen.

Beste optie voor je darmen: tempeh

20 gram proteïne per 100 gram
Net als tofu is tempeh gemaakt van soja, maar het is op een andere manier gemaakt, waardoor het meer proteïne bevat. Ook is het rijk aan ijzer, calcium, magnesium, fosfor en mangaan. “Het is daarom een zeer verantwoorde keus”, vindt Michalczyk.

Beste optie voor vleesliefhebbers: Beyond burger

20 gram eiwit per burger
De bovenste opties zijn goede vleesvervangers, maar ze smaken niet bepaald naar vlees. Gelukkig zijn er ook plantaardige alternatieven die wel naar vlees smaken, zoals de Beyond burger. Het ziet eruit als vlees en het smaakt naar vlees. Het is een prima optie voor een keertje, maar voedingsdeskundige Joan Soalge Blake waarschuwt er wel voor dat je ‘m niet te vaak moet eten. “Het is beter om een alternatief hiervoor te vinden, want het bevat veel vet”, ligt ze toe aan Well + Good. Desalniettemin bevat de burger ontzettend veel proteïne, wat ook erg belangrijk voor je is. En het is gewoon een ontzettend heerlijke burger. Ook handig: hij is gewoon te koop bij Albert Heijn!

Lees ook: Recept: Pittige vegetarische balletjes in tomatensaus

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Well + Good | Beeld: Pixabay