Je tranen zijn verleden tijd!
We gebruiken uien meestal als de basis voor smaakvolle soepen, verschillende soorten sauzen en nog veel meer andere gerechten. Hierdoor weten we ook allemaal dat uien snijden geen feestje is. Het zorgt namelijk voor prikkende ogen en rollende tranen. Wij delen een paar tips om dit te voorkomen.
Aanstichters
De ui is een veelgebruikte groente tijdens het koken van verschillende gerechten. In een ui zit zwavel, wat de bol zijn specifieke smaak en geur geeft. Als je een ui opensnijdt, komen er enzymen en gassen vrij waardoor er zwavelverbindingen worden gevormd. En ja hoor, deze gassen zijn de aanstichters van onze tranen.
Gebruik een scherp mes
Als je een scherp mes gebruikt, glijdt deze makkelijker door de ui heen. Je snijdt dus eigenlijk een minder groot stuk van de ui waardoor er minder gassen vrijkomen. Ook is het verstandig om je mes eerst vochtig te maken met wat water, dit breekt namelijk de gassen af.
Zet een duikbril op
Ja, het klinkt misschien raar, maar het helpt echt. Hiermee sluit je namelijk je ogen helemaal af voor het zwevende gas. Goed idee, maar misschien niet heel erg charmant als je met je geliefde staat te koken.
Zoek de wind op
Wil je beginnen met je ui snijden? Zorg er dan voor dat je afzuigkap aan staat of ga bij een open raam staan. Dit biedt namelijk al verlichting. Door de bewegende lucht wordt het gas verder door de kamer verspreidt, waardoor het minder makkelijk bij jouw ogen komt.
Water
Je kunt natuurlijk ook je ui eerst pellen en weken in wat water voordat je ze snijdt. Op deze manier spoel je een groot deel van de zwavel meteen weg, maar waarschijnlijk ook een groot deel van de smaak. Wil je de ui onder een lopende koude kraan snijden? Denk dan wel om je veiligheid.
Huilvrije ui
Heb je geen zin om al die moeite te doen voor het snijden van een ui? Goed nieuws! Volgens het AD is er in Amerika een oplossing gevonden: de sunions. Na dertig jaar aan onderzoek is deze traanloze ui ontstaan via een volledig natuurlijk kruisingsprogramma, dus niet genetisch gemodificeerd. In Amerika zijn ze al te koop, maar wanneer ze in Nederland verkrijgbaar zijn is nog de vraag.
Lees ook: Uien met uitlopers: kun je ze nog bereiden en eten?
Artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest!
Bron: ELLE, MAX Vandaag | Beeld: Pexels