Wij hadden geen idee!
Als je je yoghurt niet meteen helemaal opeet en je het bakje terug in de koelkast zet, kun je de volgende ochtend tot de ontdekking komen dat er een laagje vocht op je yoghurt ligt. Dit is niet altijd een prettige ontdekking, omdat het gelige plasje water er niet heel smaakvol uitziet. Wij waren erg nieuwsgierig hoe dat plasje water daar komt en zochten het voor je uit!
Het blijkt lang niet zo smerig te zijn als gedacht.
Scheikunde
Om precies uit te kunnen leggen wat dat laagje is, moeten we even iets scheikundigs uitleggen. Klaar? Hier gaan we: Bij het proces om de yoghurt mooi en dik te maken ontstaat het melkeiwit, genaamd wei. Die wei-vloeistof wordt opgeslagen in de celwanden van de melk. Dit zit gevangen totdat de cellen gebroken worden. Dit kan gebeuren tijdens het transport, omdat de yoghurt dan flink heen en weer kan schudden, maar ook je lepel breekt de cellen. De vloeibare wei ontsnapt dan en drijft naar de oppervlakte. Dat vormt het laagje water op je yoghurt.
Gezond
Voordat je dat laagje wegspoelt, omdat het er niet heel lekker uitziet moet je je realiseren dat wei enorm veel calcium, probiotica en eiwitten bevat. Het is dus supergezond voor je en je kan het het beste weer door je yoghurt roeren. Wat je ook kan doen is het opvangen en het door een smoothie gooien. Dit maakt eiwitpoeder overbodig. Wij zullen dit gelige laagje voortaan op waarde schatten en het niet meer door de gootsteen spoelen, jij ook?
Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!
Bron: Today | Beeld: Wikimedia Commons, Takeaway