Sara Bergsma

Dat hadden wij niet verwacht!

Duurzaamheid is een begrip dat steeds belangrijker wordt in onze samenleving, zo streven we ernaar om op alle vlakken zo milieuvriendelijk mogelijk te handelen. Enne, ook als het op onze favoriete snacks aankomt, is er wel degelijk één winnaar op het gebied van duurzaamheid. 

De frikandel

Liefhebbers van de frikandel opgelet! Van alle snacks die in de vitrine naar je lonken, schijnt de frikandel de meest milieuvriendelijke keuze te zijn. Deze conclusie werd getrokken door Kees Aarts, auteur van het boek ‘De Voetprintariër‘. Hierin beschrijft hij methoden om als consument voor de meest milieuvriendelijke opties te gaan. Goed nieuws dus voor degenen die regelmatig genieten van een lekkere frikandel.

De ingrediënten

Het verhaal dat frikandellen onder anderen zouden bestaan uit koeienuiers en -ogen, is niets meer dan een fabeltje. Maar wat nemen we dan wel tot ons als we genieten van deze simpele, maar heerlijke snack? Nou, een aantal jaar geleden deed de Keuringsdienst van Waarde onderzoek naar de populaire snack. Het bleek toen dat de frikandel bestaat uit separatorvlees. Klinkt misschien chemisch, maar dat is het niet. In werkelijkheid is het gewoon het vlees dat overblijft op het karkas nadat de grotere stukken vlees zijn verwijderd. Het is dus prima vlees, maar niet geschikt om als los product te verkopen. Aha!

CO2-neutraal

Volgens Aarts is de frikandel het ultieme voorbeeld van een CO2-neutraal product, zo vertelt hij in een interview met Goed Gevoel: “Het is eigenlijk niets meer dan een samengesteld restproduct met een lekker smaakje, dat dus groener is dan de meeste plantaardige hamburgers met vleessmaak en -textuur.” Dus, mocht je je schuldig voelen na het genieten van je volgende vette hap, houd dan vooral de woorden van Aarts in je achterhoofd.

Lees ook: Hét antwoord op de vraag: ‘Hoe vaak moet je de airfryer schoonmaken?’

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Libelle, Goed Gevoel | Beeld: Pexels