En nee, het is niet de houdbaarheidsdatum
Is het je ooit wel eens opgevallen dat er op eieren vaak een aantal nummers staan? Misschien dacht je dat deze nummers de houdbaarheidsdatum van de eieren zijn, maar niets blijkt minder waar. We leggen je uit wat de nummering betekent.
Codes
De nummers die je op een ei ziet staan zijn dus geen houdbaarheidsdatum, maar een eicode. Deze eicodes vertellen je eigenlijk iets over de leefomstandigheden van de kip die het ei gelegd heeft en waar het ei vandaan komt. Handig dus om te weten waar de codes voor staan!
De code bestaat altijd uit 1 welzijnscijfer, 2 letters voor het land waar het ei vandaan komt en dan 7 cijfers voor het bedrijf. Het Voedingscentrum geeft aan dat de welzijnsnummering als volgt werkt:
- 0= biologische ei
- 1= vrije-uitloopei of grasei
- 2= scharrelei of rondeel
- 3= koloniehuisvesting
Betekenissen
Op sommige eieren staat naast de code ook uitgeschreven wat voor soort ei het is. Overigens hebben Nederlandse eieren nooit nummer 3, want koloniehuisvesting vindt niet in Nederland plaats. Dit zijn kooi-eieren, ofwel eieren van kippen uit een legbatterij. Deze zijn sinds 2012 verboden in supermarkten.
Hoe hoger de code, hoe minder goed de kip heeft geleegd. Bij eieren met een code 0, heeft de kip speciale voeding gehad en buiten gelopen met voldoende ruimte. Het kan zo zijn dat een ei meerdere kleurcodes heeft, als het welzijn van de kip onder meerdere noemers valt. Bijvoorbeeld code 0 en code 1. Code 2-kippen kunnen helemaal niet naar buiten, al lijkt dit door de benaming scharrelkip misschien wel zo.
Lees ook: Dít moet je doen als je aan het bakken bent en geen eieren in huis hebt
Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!
Bron: RTL Nieuws | Beeld: iStock