Jasmijn

We vertellen je ook of het schadelijk is

Het overkomt ons allemaal weleens: bij het openmaken van een chocoladereep blijkt die reep wit te zijn uitgeslagen. Het ziet er niet alleen viezig uit, maar het roept ook de vraag op of het veilig is om de chocola te eten. Wat is die witte waas, wat veroorzaakt het en is het slecht voor je?

Twee soorten bloom

Een ander woord voor die witte waas op chocola is ‘bloom’. Het kan op twee manieren ontstaan. Allereerst kan het zo zijn dat de chocolade te warm is geworden, waardoor de cacaoboter die erin verwerkt zit, smelt. Zodra de chocola afkoelt, stolt en kristalliseert die cacaoboter. Daardoor komt er een witte waas op de chocola terecht. Dit wordt dan ook wel ‘vetbloom’ of ‘vetrijp’ genoemd.

Ten tweede kan de witte waas verschijnen door een te hoge vochtigheid. Als er water aan het oppervlak van de chocola condenseert, zorgt dat ervoor dat de suiker in chocola oplost. Er worden dan suikerkristallen gevormd, die achterblijven op het chocoladeoppervlak. Dat wordt dan ook wel ‘suikerbloom’ of ‘suikerrijp’ genoemd.

Niet schadelijk

Wees gerust: beide vormen van de witte waas zijn niet schadelijk. Het is geen schimmel, zoals veel mensen denken. Je kunt de chocola dus gewoon opeten. Wel zorgt de waas ervoor dat de structuur van de chocola verandert, waardoor de kwaliteit wat minder wordt. Als je dat wilt voorkomen, is het belangrijk dat je de chocola op de juiste manier bewaart.

Chocola bewaren

Chocolade kun je altijd het beste ingepakt bewaren, op een droge en donkere plek. Eventuele temperatuurschommelingen kunnen dan geen invloed uitoefenen op de smaak en de houdbaarheid. Doorgaans is een temperatuur van 15 tot 20 graden het beste voor het bewaren van chocola. Pure chocola blijft dan 1,5 tot 2 jaar lekker, melk en witte chocola 1 tot 1,5 jaar.

Lees ook: Nieuw in de schappen: Toffifee white chocolate

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: MAX Vandaag | Beeld: Unsplash, Elena Mozhvilo