Vivian

Van bananen tot olijfolie: dit zijn de échte aanbevolen porties

Het lijkt zo handig: de portiegrootte die staat aangegeven op menig verpakking. Zo weet je direct hoeveel calorieën, vetten, suikers en eiwitten er in de portie zitten die jij op je bordje hebt liggen. Maar pas op, want de portiegrootte die op de verpakking staat aangegeven, komt niet altijd overeen met de porties die jij naar binnen werkt. Vooral wanneer je calorieën telt, eet je zo veel meer dan je denkt. 

Portiegrootte

Natuurlijk hoef je je niet te laten leiden door de portiegrootte die op een verpakking staat aangegeven. Iedereen heeft een ander lichaam met andere behoeften, dus iedereen eet ook weer anders. “Het eten van meer dan één portie van een bepaald voedsel is niet iets om je zorgen over te maken, zolang je het maar met aandacht doet en rekening houdt met je voedingsbehoeften”, vertelt voedingsdeskundige Jenny Fowler. “Het is niet slecht om meer te eten dan een portie, zolang je maar weet dat je dat doet.” Het is dus belangrijk om te weten dat de portie op je bord niet altijd overeenkomt met de portie die op de verpakking staat aangegeven. Deze tien etenswaren hebben stuk voor stuk een kleinere aanbevolen portie dan wat je zou denken.

1. Instant noedels

Instant noedels, wie heeft er hier niet ten minste één pakje van in huis liggen? Het is handig voor als je even snel iets wil eten en je niets anders in huis hebt liggen. Dat is dan ook de reden dat dit een populair ‘gerecht’ is onder studenten. Je zou denken dat één zo’n ‘blok’ noedels gelijkstaat aan de portiegrootte die staat aangegeven op de verpakking, toch? Nou, dat is dus niet het geval. Het blijkt dus dat de portie instant noedels die op de verpakking staat, slechts de helft van de noedels betreft. In plaats van zo’n 190 calorieën kun je dus zo ineens 380 calorieën binnenkrijgen, zonder dat je het doorhebt. Dit is natuurlijk geen ramp, maar het is goed om je er bewust van te zijn.

2. Amandelen

Denk je gezond te snacken met wat amandelen, zit je zo ineens aan de honderden calorieën op een dag. “Eén portie amandelen bestaat uit ongeveer twaalf amandelen”, weet diëtist Heather Hanks. “De meeste mensen tellen niet hoeveel amandelen ze eten, maar pakken ze gewoon steeds uit het zakje.” Hoewel je ze niet per se hoeft te tellen, is het wel verstandig om het bij een handje vol te houden. Dit is vooral het geval bij noten met toegevoegde suikers en vetten.

3. Caloriearm ijs

Je hebt ze vast wel zien staan in de vriesschappen: caloriearm ijs. IJs bevat over het algemeen vrij veel calorieën, maar tegenwoordig zijn er ook varianten met vriendelijkere aantallen te vinden. Toch is het hierbij oppassen geblazen, want het getal dat groot op de verpakking staat is niet altijd wat jij ook daadwerkelijk naar binnen werkt. Soms staat er op een verpakking bijvoorbeeld heel groot: 178 calorieën. Dat is natuurlijk niet heel veel voor een pint ijs. Maar let op: in kleine lettertjes staat erbij dat deze hoeveelheid calorieën voor een halve pint geldt. Eet je de hele bak leeg? Dan krijg je zo dus 356 calorieën binnen, het dubbele van wat je misschien had gedacht.

4. Olijfolie

Fan van de Mediterraanse keuken? Dan staat er ongetwijfeld een grote fles olijfolie in jouw keuken. De olie bevat boordevol antioxidanten en gezonde vetten, maar je gebruikt er al gauw te veel van. “Hoewel olijfolie veel gezonde stoffen bevat, bestaat 1 eetlepel olijfolie al uit 120 calorieën”, merkt voedingscoach Sarah Pelc Graca op. Van plan een gezond, caloriearm maaltje te koken? Pas dan op dat je niet ineens honderden calorieën aan olijfolie extra eet.

5. Kookspray

Gebruik jij liever een kookspray om mee te koken? Dan heb je misschien weleens gezien dat de portiegrootte niet bestaat uit een aantal gram, maar uit een aantal seconden. Het gaat hierbij dus om de tijd dat je sprayt. Voedingsdeskundige Hiba Batool ziet dat veel mensen op een low-fat en caloriearm dieet vaak kooksprays gebruiken. “Ze hebben geen besef van de daadwerkelijke aanbevolen portie”, merkt hij op. “In de realiteit is de aanbevolen portie 1/4e van een seconde. Spray je dus een seconde, dan zit je al aan vier porties.” Hoelang mensen normaal sprayen? “Zeker wel zes seconden”, aldus Batool. “Dan zit je op vijftig à zestig seconden.”

Benieuwd welke etenswaren nog meer een vaak verkeerd begrepen portie hebben? Lees verder op de volgende pagina.

Pagina 1/2