5. Zout laat water sneller koken
Hoewel bijna elke chef-kok zout in het water lijkt te strooien voordat hij het vuur flink omhoog gooit, is het enige effect dat dit heeft dat de smaak verandert. Zout water kan zelfs de kooktijd langer maken, dankzij een fenomeen dat bekend staat als ‘boiling point elevation’.
6. Rode vloeistof van vlees is bloed
De vegetarische mensen in onze samenleving kunnen lijkbleek en misselijk worden bij het zien van het rode vloeistof dat uit het vlees druppelt. De realiteit is dat er niets te vrezen valt. Het sap is eigenlijk myoglobine – een eiwit dat vrijkomt wanneer rood vlees wordt verhit. Het is dus lang niet zo bloeddorstig als velen denken.
7. Alle zout is in principe hetzelfde
Wanneer een recept om ‘zout’ vraagt, kan het je vergeven worden dat je een beetje wit en poederachtig zout over je eten strooit. De realiteit is echter dat verschillende zouten verschillende dingen kunnen doen. Tafelzout is bijvoorbeeld veel fijner en daarom ‘zouter’ dan zeezout. En dat terwijl bijvoorbeeld koosjer zout beter gebruikt kan worden om mee te koken, in plaats van het kruiden van etenswaren.
8. Scherpe messen zijn het gevaarlijkst
Het snijden van etenswaren met botte messen klinkt misschien veiliger dan met een zeer scherp mes. Toch is dit niet het geval en worden de meeste ongelukken in de keukens veroorzaakt door te botte messen. Het snijden met een bot mes is praktisch hetzelfde als snijden met een puntige lepel, niet echt handig dus. Tijdens het snijden met een bot mes kan dit makkelijker wegglijden wanneer er druk op wordt gezet. Het slijpen van je messen betekent dat je minder moeite hoeft te doen om te snijden en verklein je dus de kans op een nare verwonding in de keuken.
Pagina 2/2
Lees ook: Zo slijp je een bot mes zonder messenslijper
Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!
Bron: Twisted | Beeld: Pexels