Koolhydraten mijden of toch juist niet?
Wanneer de zomer in aantocht is bezuinigen we altijd op koolhydraten om toch nog even wat strakker in de zon te verschijnen. Over het algemeen wordt namelijk gedacht dat koolhydraten de duivel zijn: ze zijn slecht en maken je dik. Maar wist je dat je ze wel degelijk nodig hebt?
Deze vijf signalen wijzen erop dat je misschien wel meer koolhydraten nodig hebt.
Koolhydraten
Wil je een koolhydraatarm dieet volgen? Dan moet je daar heel erg voorzichtig mee omgaan, want te weinig koolhydraten eten kan een grote weerslag hebben op je gezondheid. Voor de duidelijkheid: koolhydraten zitten in alle voedingsmiddelen die suiker of zetmeel bevatten zoals brood, aardappelen, rijst, pasta, fruit, koeken en chips. Deze voedingsmiddelen vermijden is zeker een manier om af te vallen, niet zozeer vanwege de koolhydraten maar vanwege het feit dat koolhydraatrijke producten meer calorieën bevatten dan andere voedingsmiddelen. Maar, je lichaam kan ook zonder dat je het doorhebt smeken om koolhydraten. Dit zijn de signalen:
1. Je valt niet af.
Je eet gezond, staat een paar keer per week in de sportschool en slaat alle koolhydraten af. Toch val je niet af. Hoe kan dat? Mensen die een koolhydraatarm dieet volgen vervangen deze voedingsmiddelen vaak voor andere voeding met veel eiwitten en/of vetten. Hierdoor kan het zijn dat je alsnog te veel calorieën binnenkrijgt. Geloof ons, je kunt beter een volkoren boterham met gezond beleg eten dan een hele avocado. Uiteindelijk draait het om de energiebalans!
2. Je bent vaak moe
Je lichaam moet eraan wennen dat het minder koolhydraten (=energie) binnenkrijgt, waardoor je je snel slap of vermoeid kunt voelen. Dit gevoel zou bij een dieet maar ongeveer een week moeten duren. Heb je last van vermoeidheid na een langere tijd, dan kan dat komen door een tekort aan vitamines of mineralen. Koolhydraatrijke producten zoals brood bevatten naast koolhydraten namelijk ook jodium en ijzer, wat wel hele belangrijke vitamines en mineralen voor je lichaam zijn.