Door deze vijf dingen verpest je de gezondheidsvoordelen van koffie
Sommigen lusten het absoluut niet, anderen kunnen niet zonder een kopje koffie in de ochtend. Als jij tot de laatste categorie behoort, dan moet je dit even lezen. Er zijn namelijk een aantal gevallen waardoor je de (magische) werking van koffie verpest. Zo werkt cafeïne niet altijd (wat heb je er dan aan?) of verpest je de smaak. Goed om te weten!
Maak jij deze fouten weleens?
1. Je drinkt je koffie te vroeg
Zoals we al eerder schreven, heeft een bakkie troost meteen na het wakker worden weinig zin. Als je net wakker bent krijg je een natuurlijke energieboost door het stresshormoon cortisol. Dit hormoon neemt na een paar uur af, dus het is handig om juist dan een koffietje te nuttigen. De beste tijd is dus tussen 10.00 en 12.00. Op deze manier heb je echt baat bij de cafeïne en geeft het je een boost om verder te gaan met je dag.
2. Je drinkt de verkeerde koffie
Veel mensen denken dat hoe sterker de koffie smaakt, hoe meer cafeïne erin zit. Ook gaan er geruchten rond dat een dark roast meer antioxidanten bevat waardoor het zogenaamd gezonder zou zijn. Dit is echter niet zo, dus je kunt gewoon het type koffie nemen dat jij lekker vindt. Ook bevat een lichtere branding niet per se minder cafeïne, het tegendeel is juist waar! Sommige lichtere brandingen bevatten juist meer.
3. Je drinkt te veel
Je kent het wel, de koffiekan gaat rond en je kopje wordt constant weer vol gegoten. Binnen de kortste tijd ben jij de tel verloren en heb je dus zo meer dan zes koppen achter de kiezen. Volgens voedingsdeskundigen kan koffie goed voor je zijn, maar deze heilzame werking gaat teniet als je meer dan vijf tot zes koppen per dag drinkt. Wees dus streng voor jezelf en switch na vier of vijf koppen over op water of cafeïnevrije thee.
4. Je gebruikt suiker
Sommige mensen vinden koffie op zich veel te bitter. Dat kan, maar door de schep suiker die jij door je bakkie roert stijgt je bloedsuikerspiegel enorm. En dat terwijl het zwarte goud de bloedsuikerspiegel laag houdt en het risico op diabetes type 2 vermindert. Wees dus voorzichtig met de suiker en bouw het langzaam af.
5. Je koffie wordt koud
Drink je regelmatig uit een koffiekopje dat al een tijdje gestaan heeft? Hier moet je mee oppassen! Door het oxideren verandert de zuurtegraad. Hierdoor is het mogelijk dat je last krijgt van brandend maagzuur. Ook tast het je tandglazuur aan. Zorg er dus voor dat je verse koffie drinkt en het niet te lang laat staan.
Lees ook: Wat is gezonder: koffiepads of de ouderwetse filterkoffie?
Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!
Bron: Men’s Health | Beeld: Pexels