Sara Bergsma

Huh, wortels waren dus niet altijd oranje?

Voedsel is een essentieel onderdeel van ons dagelijks leven, maar hoe goed kennen we hetgeen wat er op ons bord ligt eigenlijk? Weet jij bijvoorbeeld waar ketchup oorspronkelijk voor werd gebruikt? En dat wortels eerst niet eens oranje waren? Zo zijn er nog veel meer feitjes over voeding die jou zullen verbazen. 

1. Honing gaat nooit over datum

Naast dat honing natuurlijk super goed voor je is, is het goedje ook nog eens heel lang houdbaar. Honing kán zelfs niet over datum gaan. Hoe dat kan? Nou, er is slechts een minuscule hoeveelheid water in aanwezig, waardoor bacteriën en gisten geen kans krijgen om zich te ontwikkelen. Een goede opslag is echter cruciaal. Mocht je honing toch droog en suikerig zijn geworden, dan kun je de pot zonder deksel in een kom met heet water zetten om het weer vloeibaar te maken.

2. Een ei dat drijft is niet meer goed

Vinden jullie het soms ook lastig om te beoordelen of een ei nog goed is? Vanaf nu niet meer! Er is namelijk een handig trucje voor om te controleren of je een ei nog kunt eten. Het enige dat je nodig hebt is een glas water. Leg het desbetreffende ei hierin. Als het naar het oppervlak drijft, is het te oud om nog te eten. Na verloop van tijd hopen zich namelijk gassen op in het ei, waardoor het dus zal gaan drijven. Als het ei in het midden van het glas blijft zweven, is het nog steeds veilig om te consumeren.

3. Wortels zijn van origine niet oranje

Vroeger kwamen wortels in allerlei kleuren voor, van paars tot wit en geel. Pas in de zeventiende eeuw is de oranje wortel ontstaan. Nederland – destijds de grootste wortelproducent ter wereld – besloot de familie van Oranje te eren door exclusief oranje wortels te verbouwen. Dit leidde tot een wereldwijde verspreiding van de oranje variant. En ondertussen werden de andere kleuren steeds zeldzamer. Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer regenboogwortels te koop: die zijn namelijk niet alleen lekker, maar staan ook een stuk gezelliger op je bord.

4. Ketchup was vroeger een medicijn

Ruim een eeuw geleden werden doodgewone groenten veel vaker ingezet als medicijn. Aan het begin van de twintigste eeuw waren verschillende artsen er bijvoorbeeld van overtuigd dat tomaten een breed scala aan gezondheidsproblemen konden oplossen. Er werden zelfs pillen met ketchup verkocht als remedie tegen kwaaltjes en aandoeningen zoals diarree, spijsverteringsproblemen en reuma. Tot op heden is er echter geen bewijs gevonden om deze theorie te ondersteunen.

5. Vliegtuigvoedsel wordt smaakloos door jouzelf

Op een hoogte van negenduizend meter daalt de luchtvochtigheid tot minder dan twaalf procent, dit is droger dan de meeste woestijnen. Deze extreem lage luchtvochtigheid, in combinatie met de lage luchtdruk, zorgt ervoor dat de gevoeligheid van onze smaakpapillen met 30 procent afneemt. Bovendien wordt ook onze reukzin hierdoor aangetast, terwijl geur juist zo’n cruciale rol speelt bij het ervaren van smaak. Tachtig procent van onze smaakervaring wordt namelijk beïnvloed door wat we ruiken.

Was jij al op de hoogte van deze feitjes?

 

Lees ook: 5 tekenen dat je te weinig proteïne binnenkrijgt

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Culy | Beeld: Pexels