We hebben er allemaal weleens last van
Iedereen heeft van die momenten waarop je alles kunt eten wat je tegenkomt. Een zak chips eet je helemaal leeg en ook een reep chocolade werk je zonder moeite naar binnen. Wanneer je je niet meer kunt beheersen als het op eten aankomt, heb je een eetbui te pakken. Maar hoe ontstaan eetbuiten eigenlijk? Wij hebben drie mogelijke oorzaken.
Wanneer je een eetbui hebt, hoef je echt niet meteen in paniek te raken. Af en toe mag je best eens losgaan en aan je verlangens toegeven. Waardoor je soms ineens zo’n trek hebt? Omdat voeding met een hoog suikergehalte zorgt voor een hoge piek in je bloedsuiker, gevolgd door een snelle daling. Door die daling heb je zin in nóg meer eten. Maar dat is niet de enige reden waardoor eetbuien ontstaan.
1. Niet goed in je vel
Zit je even niet zo lekker in je vel, of ben je druk en onrustig in je hoofd? Dan kan het zomaar zijn dat je een eetbui voelt aankomen. Probeer op zo’n moment rust in je hoofd te creëren. Ga bijvoorbeeld even naar buiten voor een wandeling, ga douchen of zet fijne muziek op. Door even wat anders te doen, trekt die eetbui als het goed is ook weer weg. In dit geval is het verstandig om het gevoel niet te verzachten met eten, maar om naar de kern van het probleem te gaan en dat aan te pakken.
2. Te weinig eten/drinken
Ben jij streng aan het lijnen, of krijg je om andere redenen te weinig voedingsstoffen binnen op een dag? Dan is de kans groot dat je (ongezonde) cravings krijgt. En dat is niet zo gek, want je lichaam heeft simpelweg brandstof nodig. Regelmatig eten en een gebalanceerd voedingspatroon aanhouden, zullen ervoor zorgen dat je minder eetbuien hebt omdat je al verzadigd bent. Genoeg drinken is ook van groot belang. Je lichaam kan soms een hongerseintje naar je hersenen geven, terwijl het eigenlijk gewoon vocht nodig heeft.
3. Streng voor jezelf
Ondanks alle tips om het te voorkomen, is het echt geen ramp als je een keer toegeeft aan zo’n eetbui. Wees vooral niet te streng voor jezelf. Pak gewoon eens iets lekkers op z’n tijd en geniet er dan ook van. Loopt het toch uit de hand? Ga dan bij jezelf na waar het vandaan kwam. Had je een stressvolle dag? Heb je niet genoeg gegeten of gedronken? Of is er iets anders aan de hand? Wanneer je weet waar het vandaan komt, kun je een eetbui makkelijker accepteren en wellicht een volgende keer voorkomen.
Lees ook: Aha: dit is het beste tijdstip om koffie te drinken voor een productieve dag
Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!
Bron: Women’s Health | Beeld: Unsplash