Jasmijn

Zo haal je dingen nooit door elkaar

Veel mensen zweren erbij: etiketten op producten plakken, zodat je altijd weet wat je pakt en waar je het terug moet zetten. Naast die zekerheid zorgt een label ervoor dat een ruimte er meteen beter georganiseerd uitziet. Ook in de keuken kan het plakken van labels erg handig zijn. Wij vertellen je in welke hoeken je het beste met labels aan de gang kunt gaan.

Orde in de chaos

Je kent het wel: je hebt allemaal leuke vershoudbakjes voor de spullen in je koelkast gekocht, maar toch ben je lang op zoek naar die ene soort ham die je op brood wilt. Labels zijn de oplossing voor dat probleem en kunnen je veel frustratie besparen. Zelfs als je dingen in doorzichtige bakjes bewaart, zorgen labels ervoor dat je minder lang hoeft te kijken en dus minder stress hebt.

Er zijn veel mensen die bij dit soort opruimtips denken ‘dat kan ik niet, daar ben ik te rommelig en niet consequent genoeg voor’. Dit is echter een hele simpele methode, die geschikt is voor iedereen. Je hoeft ook niet meteen je hele huis onder de labels te plakken: het is prima om bij een paar kleine dingen te beginnen. Wij laten je drie dingen zien die je meteen kunt labelen in je keuken.

1. Alles wat in de vriezer moet

Vaak zit je vriezer vol met van alles. In veel gevallen is het ook zo dat gerechten in verschillende bakjes en zakjes zitten. Je kunt door die buitenkant dan niet zien om wat voor eten het gaat. Dit zorgt ervoor dat je het overzicht kwijtraakt en uiteindelijk eten moet weggooien. Door alles in je vriezer een label te geven, zie je in één oogopslag wat je allemaal nog aan voorraad hebt. Daardoor is de kans dat je alles daadwerkelijk gaat opeten veel groter. Wil je extra efficiënt bezig gaan? Zet dan ook op elk label hoe groot de portie is, zodat je precies weet hoeveel voedsel je nog achter de hand hebt voor dagen waarop je niet wilt koken.

2. Kliekjes

Dit ligt in het verlengde van het punt over de vriezer. Je kunt kliekjes in de vriezer bewaren, maar er zijn ook veel mensen die dat in de koelkast doen. Als je voedsel invriest blijft het behoorlijk lang houdbaar, maar in de koelkast heeft het maar een houdbaarheidsdatum van vier dagen. Eet je het daarna nog op, dan loop je het risico op een voedselvergiftiging. Door je kliekjes te labelen en op het label ook de verloopdatum te zetten, voorkom je die situatie.

3. Alles wat je van een verpakking naar een bakje hebt verhuisd

Dit is wat minder dringend dan de twee bovenstaande punten, maar kan je wel veel frustratie besparen. Als je besluit om ingrediënten die je vaak gebruikt (zoals bloem en pannenkoekenmix) uit hun originele verpakking te halen en in bakjes of potjes te doen, is het wel zo handig om die bakjes meteen te labelen. Sommige producten lijken qua uiterlijk namelijk sprekend op elkaar. Je wilt natuurlijk niet het risico lopen dat je pannenkoeken gaat bakken met alleen bloem.

Lees ook: 6 manieren om plastic bakjes schoon te maken en geurtjes te verwijderen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: The Kitchn | Beeld: Unsplash, Milada Vigerova