Sommigen voor de hand liggend, anderen totaal onverwachts
Hoewel je het bij sommige producten misschien niet helemaal zeker weet, leggen we uit automatisme bepaalde producten in de koelkast. Gewoon, omdat we het altijd al doen. Maarre, bij sommige etenswaren is dit echt niet nodig óf soms zelfs helemaal niet verstandig. De volgende 25 etenswaren kun je línea directa uit de koeling halen!
Onrijpe avocado’s
Avocado’s zijn sneller rijp als ze meerdere dagen bij kamertemperatuur worden bewaard. Heb je dus een paar exemplaren liggen die nog hard zijn, leg ze dan vooral niet in de koelkast. Dan kun je lang wachten!
Basilicum
Basilicum kan het beste op kamertemperatuur worden bewaard met de stelen ondergedompeld in water – dat voorkomt dat de bladeren drassig en bruin worden in de koelkast.
Uien
Is het je ooit opgevallen dat je uien zacht en beschimmeld worden in de koelkast? Het wordt veroorzaakt door vocht. Hoewel je gesneden uien twee tot drie dagen in een afgesloten bakje in de koelkast kunt bewaren, bewaar je hele uien op een koele en droge plek (maar niet in een plastic zak), uit de buurt van aardappelen.
Aubergine
Deze heerlijke groente kan in de koelkast zijn smaak verliezen, maar op je aanrecht is hij maar een dag houdbaar. Zorg er dus voor dat je ‘m kort na aankoop klaarmaakt en opeet!
Knoflookbollen
Hele knoflook en ongepelde teentjes kunnen het beste op een koele, droge plaats worden bewaard. Dit omdat temperaturen onder de 4,5 graden de groei van een groene spruit uit de knoflook versnellen. Koelen zorgt er ook voor dat knoflook rubberachtig wordt.
Aardappelen
Het vocht uit de koelkast maakt aardappelen korrelig en zoet. Bewaar ze afgesloten, bijvoorbeeld in een kartonnen doos of open papieren zak, en niet in direct licht om kiemen te voorkomen.
Tomaten
Bewaar je tomaten op kamertemperatuur voor een optimale smaak en sappigheid.
Onrijpe bananen
Bananen hebben warmere temperaturen nodig om te rijpen, wat betekent dat de koelkast absoluut niet de juiste plek voor ze is. Je wil ze ook niet te warm hebben, dus houd ze wel uit direct zonlicht.
Onrijpe meloenen
Meloenen moeten op kamertemperatuur worden weggezet zodat ze kunnen rijpen. Plakjes moeten in de koelkast worden bewaard, maar je wilt ze wél binnen drie tot vier dagen eten – voordat ze papperig en/of slijmerig worden.
Olijfolie
Olijfolie kan kristallen vormen en hard worden als het in de koelkast wordt bewaard (wat ook de smaak kan beïnvloeden). Je kunt de olie het beste in een voorraadkast bewaren, uit de buurt van licht en ovenhitte.
Hete saus
De azijn in hete saus houdt het zes maanden houdbaar – alleen romige varianten moeten worden gekoeld.
Ketchup
Wel eens gemerkt dat restaurants deze flessen vaak de hele dag buiten laten staan? Hoewel je de fles in de koelkast kunt zetten als je de kwaliteit maximaal zes maanden wilt bewaren, is het veilig om ze gewoon in je kast te zetten.
Sojasaus
Dankzij fermentatie kun je sojasaus veilig in een kast bewaren, hoewel koeling de smaakversheid wel langer verlengt, aldus Kikkoman.
Honing
Honing die in een luchtdichte verpakking wordt bewaard, zal niet over datum raken, waar je het ook bewaart. Wel is het zo dat het het lekkerst smaakt als het binnen twee jaar na openen wordt geconsumeerd.
Pindakaas
Je hebt drie maanden de tijd om door die pot pindakaas heen te komen (makkie), voordat je het in de koelkast moet bewaren. Natuurlijke pindakaas zonder toevoegingen gaat trouwens, om de beste kwaliteit te behouden, wél in de koelkast.
Gebakjes
We kunnen ons naast niet voorstellen dat je overgebleven gebak hebt, maar als je wel lekkernijen zoals muffins voor later bewaart, kun je dit het beste in een papieren zak op kamertemperatuur doen.
Chocolade
Bewaar chocolade niet koud in de koelkast, tenzij je van een saaie smaak en korrelige structuur houdt. Je behoudt de maximale smaak bij kamertemperatuur, vooral wanneer je het donker en droog wegzet.
Koffie (bonen of gemalen)
Kunnen we kort over zijn: als je de smaak in je ochtendbakkie wil behouden, hoort koffie thuis in een luchtdichte verpakking op kamertemperatuur.
Appels
Deze blijven op het aanrecht tot drie weken prima. Simpelweg onnodig om te koelen, dus!
Oude kaas
Oude kaas (in principe alles wat hard is, zoals parmezaanse kaas of gruyère) hoeft niet te worden gekoeld. Bewaar het op een koele, donkere plaats.
Ingeblikte vis
Dit haal je tenslotte ook uit het ongekoelde schap in de supermarkt… Dat betekent dat het ongekoeld kan blijven totdat je het opent!
Nutella
Het koelen van je favoriete chocoladepasta zorgt voor een minder smeerbare ervaring en een mindere smaak. Niet meer doen dus!
Onrijpe steenvruchten
Perziken, nectarines, abrikozen en andere steenvruchten moeten, als je wil dat ze nog een beetje rijpen, op je aanrecht blijven staan. Als ze eenmaal het door jou gewenste stadium van rijpheid hebben bereikt, kunnen ze gewoon in de koelkast blijven staan.
Gebakken koekjes
Koelkastvocht maakt je versgebakken koekjes kruimelig en beïnvloedt de smaak. Bewaar ze maximaal drie weken in een afgesloten bakje (afhankelijk van de soort) of vries ze in. Of gewoon snel opeten natuurlijk!
Lees ook: Deze 4 dingen moet je niet in je koelkastdeur bewaren
Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!
Bron: Delish | Beeld: Pexels