Wat is gezond en wat kun je beter overslaan?
Er is bijna niets zo persoonlijk als een kopje koffie. De een drinkt zijn cafeïnedosis het liefst zwart met een schepje suiker, de ander weer met een druppeltje koffiemelk en een zoetje. En dan is er natuurlijk nog de TikTok-generatie die liever voor een zoete ijskoffie met een flinke dosis melk en een goede laag karamelsaus kiest. De opties zijn eindeloos en de keuze is reuze. De ene optie wel iets gezonder dan de ander, uiteraard. Daarom zetten wij op een rijtje wat je beter wel en niet aan je koffie toe kunt voegen, voor een gezond bakkie troost.
Het oordeel van diëtisten? Dat lees je hieronder.
1. Suiker: niet goed
De bittere smaak van een bakkie troost zoeter maken met een flinke schep suiker? Dat kun je volgens diëtisten beter niet doen. Suiker vervult namelijk geen enkele voedingsbehoefte. Te veel ervan consumeren kan volgens diëtist Stefani Sassos leiden tot veel gezondheidsrisico’s, waaronder diabetes en gewichtstoename. Je denkt misschien dat een heel klein schepje kristalsuiker niet zoveel kwaad kan, maar bij meerdere kopjes koffie per dag loopt dit probleem toch op. Een volwassen man mag per dag 60 gram vrije suikers binnenkrijgen. Dit zijn alle suikers die door de fabrikant zijn toegevoegd en alle suikers uit honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat. Een volwassen vrouw mag hiervan 50 gram per dag binnenkrijgen. Met twee kopjes koffie met per kopje twee schepjes suiker, zit je als vrouw al snel op 20-65% en als man op 30-40% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid suiker. Toch wat zoetigheid nodig om je kopje koffie wat minder bitter te maken? Sassos raadt aan om kokossuiker te gebruiken. Dit bevat meer vitamines en mineralen dan kristalsuiker en geeft je koffie een heerlijke karamelachtige smaak.
2. Kunstmatige zoetstoffen: neutraal
Vervang je de kristalsuiker regelmatig voor kunstmatige zoetstoffen? Dan ben je op de goede weg. Hoewel kunstmatige zoetstoffen in de jaren zeventig een slechte reputatie kregen, omdat ze gekoppeld werden aan blaaskanker, worden deze vervangers over het algemeen beschouwd als veilige, niet-toxische alternatieven voor suiker. Toch moet je wel oppassen dat je niet te veel kunstmatige zoetstoffen, zoals sacharine, sucralose en aspartaam, aan je bakkie troost toevoegt. “Suikervervangers kunnen tandbederf veroorzaken en zorgen voor bloedsuikerpieken bij mensen met diabetes”, vertelt diëtist Kimberly Rose-Francis. Daarnaast kan overmatige consumptie zorgen voor spijsverteringsproblemen, zoals diarree of ongemak. Kies het liefst een natuurlijke suikervervanger, zoals stevia of zoetstof van monniksfruit.
3. Plantaardige melk: goed
Of je nu je ecologische voetdruk wil verkleinen of je zuivelconsumptie wil verminderen, plantaardige dranken kunnen een heerlijke keuze zijn om aan je ochtendbrouwsel toe te voegen. Volgens Rose-Francis bevat plantaardige melk drie belangrijke voedingsstoffen: koolhydraten, vetten en eiwitten. “Deze voedingsstoffen zorgen ervoor dat het lichaam goed kan functioneren. Bovendien kunnen ze de zuurgraad van koffie verminderen”, legt ze uit. Hierdoor wordt je bakkie pleur wat minder schadelijk voor je tanden en je darmen.
4. Koemelk: goed
Liever een lekker kopje koffie met koemelk? Ook dat is goed voor je lichaam. Volwassenen worden geadviseerd om dagelijks zo’n 300-450 gram melk(producten) te consumeren. Diëtiste Amanda Frankeny zegt dat het toevoegen van melk aan je koffie een gemakkelijke manier kan zijn om dat doel te bereiken. Melk is een bron van calcium, vitamine D en eiwitten.
5. Koffiecreamer: niet goed
Een combinatie van zoetstoffen en smaakstoffen: koffiecreamer kan een smaakvolle toevoeging aan je kopje koffie zijn. Maar tegelijkertijd is het ook een enorme caloriebom en bevat het veel vetten. Daarom raadt Rose-Francis aan je koffiecreamer te vervangen door een (plantaardige) melk en een natuurlijke bron van suiker.
6. Boter of kokosolie: neutraal
Een ietwat onconventionele, maar desondanks populaire optie, is om je koffie te verrijken met één tot twee theelepels boter of kokosolie. Ook met deze toevoeging wordt je kopje koffie een behoorlijke caloriebom. Zo’n bakkie pleur met boter kan al snel 500 calorieën tellen met bijna 50 gram vet – het equivalent van veertien (!) stukjes spek. Hoewel vet een essentieel onderdeel is van een gezond voedingspatroon, kan te veel vet het cholesterolgehalte verhogen. “De bewering dat dit het geheim is om af te vallen, is het probleem met dit drankje”, vertelt Frankeny. “Er zijn geen peer-reviewed onderzoeken die het idee ondersteunen dat het drinken van koffie met boter in de ochtend je helpt om kilo’s kwijt te raken.” De diëtiste raadt dan ook aan om niet meer dan een halve theelepel boter of kokosolie aan je ochtendbrouwsel toe te voegen.
7. Specerijen: goed
Het toevoegen van specerijen aan je bakkie troost krijgt twee dikke duimen omhoog van diëtisten. Denk bijvoorbeeld aan wat kaneel. “De theorie is dat kaneel de zoetheid in het voedsel naar voren brengt zonder suiker toe te voegen”, legt Frankeny uit. Daarnaast heeft het enkele grote gezondheidsvoordelen. Zo kan kaneel helpen de bloedglucose in balans te brengen. Ook kurkuma is bij diëtisten een geliefde specerij voor door de koffie. Het kruid zou ontstekingsremmend werken, vermindert pijn en zou mogelijk de ontwikkeling van dementie vertragen.
8. Supplementen: neutraal
Zweer jij bij supplementen als reishi, cordyceps en lion’s mane? Deze ingrediënten worden al duizenden jaren in de traditionele Chinese geneeskunde gebruikt en zouden de stressregulatie van je lichaam helpen reguleren. Ook zouden ze goed zijn voor je immuunsysteem. Toch blijft diëtiste Tamar Samuels voorzichtig: “Er is weinig tot geen onderzoek bij mensen dat overtuigend is gebleken voor dergelijke voordelen.” Daarom raadt ze haar klanten altijd aan om de meeste van hun voedingsstoffen uit voedsel te halen, in plaats van uit poeders en supplementen.
9. Siropen: niet goed
Je koffie een heerlijke karamel-, vanille- of chocoladesmaak geven? Het kan allemaal met de talloze koffiesiropen die er tegenwoordig op de markt zijn. Zo nu en dan je kopje koffie upgraden met zo’n lekker smaakje kan geen kwaad, maar zorg ervoor dat dit geen dagelijkse gewoonte wordt. Kies liever voor een natuurlijke zoetstof, zoals ahornsiroop of honing of roer er wat vanille-extract doorheen.
10. Slagroom: niet goed
Dit zal je wellicht niet enorm verbazen, maar een flinke dot slagroom op je koffie is niet bepaald gezond. Slagroom bestaat namelijk uit veel suikers, vetten én calorieën. Net zoals hierboven geldt: eens in de zoveel tijd kan zeker geen kwaad, maar maak er geen gewoonte van. Voor extra romigheid kun je beter wat (plantaardige) melk opschuimen en door je koffie heen roeren.
Lees ook: Recept: chocoladebrownies met Kinder-chocoladevulling
Wil je dit recept bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!
Bron: HuffPost | Beeld: Unsplash, Brooke Cagle