Naomi

Zo krijg je ongemerkt heel veel zout binnen

Dat te veel zout eten niet goed voor je is, weet je vast wel. Je denkt waarschijnlijk dat het bij jou wel meevalt, maar wist je wel dat 85 procent van de Nederlandse bevolking te veel zout binnenkrijgt? Dit kan grote gevolgen hebben voor de gezondheid. Zo loop je meer risico op hart- en vaatziekten en nierziekten en nog veel meer andere kwalen. Het is ook niet zo gek dat we zo veel zout binnenkrijgen, omdat het in ogenschijnlijk ‘gezonde’ producten verstopt zit. 

Weet jij hoeveel zout er bijvoorbeeld in sushi zit?

Kant- en klare soep
Ze adverteren tegenwoordig op de blikken met de hoeveelheid groenten die in de soep zit. Hierbij vermelden ze alleen niet dat er ook heel veel zout in zit. In een portie soep uit blik zit bijna 2 gram zout. In een kommetje soep zit dubbel zoveel zout dan in een zakje chips!

Sushi
Ben jij ook zo gek op die overheerlijke Japanse sushi? Wij ook. Helaas heeft het zeewier in deze rolletjes een extreem hoog natriumgehalte. Daarbij wordt sushi-rijst ook gekookt in zout. Gemiddeld bevat een portie sushi 3 gram zout en dan rekenen we de sojasaus waar je je sushi in doopt nog niet eens mee.

Gerookte zalm
Natuurlijk bevat een plakje gerookte zalm veel eiwitten en Omega 3. Helaas bevat het ook heel veel zout. 100 gram van deze heerlijke vis bevat 3,5 gram zout.

Roggebrood
Een roggebroodje met een plakje zalm? Het water loopt ons al in de mond. Helaas is een plakje roggebrood net zo zout als de hierboven genoemde vis. Met 1,15 gram zout per 100 gram kan je toch beter voor dat stokbroodje kiezen.

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Libelle, Voedingscentrum | Beeld: Pexels