Deze zelfgemaakte zongedroogde tomaten smaken echt veel beter
Eerlijk is eerlijk, wanneer je gerechten helemaal zelf maakt óf een kant-en-klaar pakje uit de supermarkt gebruikt, je proeft het verschil. Het lijkt zo gemakkelijk om de heerlijke zongedroogde tomaatjes uit de supermarkt te halen. Maar wist je dat het ontzettend makkelijk is om deze gewoon zelf te maken?
En ze smaken ook nog eens veel lekkerder!
Wat heb je nodig?
- 750 gram Romatomaten
- zout naar smaak
- olijfolie
- verse knoflookteentjes
Wat moet je doen?
- Verwarm de oven voor op 100 °C.
- Was de tomaten en snijd ze in de lengte doormidden. Verwijder voorzichtig de zaadlijsten.
- Leg de tomatenhelften op een bakplaat, bekleed met bakpapier. Bestrooi de tomaten met zout. De hoeveelheid zout is afhankelijk van eigen smaak.
- Kneus een aantal tenen knoflook en leg deze tussen de tomaten op de bakplaat. Besprenkel wat olijfolie over de tomaten en knoflooktenen.
- Zet de bakplaat in de oven en bak de tomaten ± 1,5 à 2 uur lang in de oven op 100 °C.
- Houd in tussentijd de tomaten goed in de gaten, totdat ze een lederachtige textuur krijgen. De kleinere tomatenhelften zijn iets eerder klaar dan de grotere helften.
- Laat de tomaten en knoflook afkoelen. Voeg de tomaten en knoflooktenen toe in een glazenpot. Giet de olijfolie tot aan de rand toe vol. Zet de glazenpot in de koelkast om te bewaren.
- Zorg dat de tomaten altijd onder de olijfolie blijven, op de manier blijven ze het langst goed. Extra tip: zijn de zongedroogde tomaten op? Bewaar dan de olie in de pot. Deze behoudt een rijke aromatische smaak.
Lees ook: Dít is waarom tomaten en tomatenproducten zo gezond voor je zijn!
Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!
Bron: Kookfans© | Beeld: videostill YouTube, Dave Powerman LLC