Heerlijk als bijgerecht bij het kerstdiner
Zoete aardappel: tien jaar geleden had nog niemand ervan gehoord, maar tegenwoordig is dit broertje van de pieper helemaal hip. Wij koken er dan ook maar al te graag mee. We poffen ze, maken er frietjes van of verwerken ze in een stampotje. Daarnaast kun je ze natuurlijk ook gebruiken in een ovenschotel. Deze ovenschotel-variant is zoet, niet alleen door de zoete aardappel, maar ook dankzij de knapperige topping van pecannoten, cranberries en suiker. Een ovenschotel voor de echte zoetekauwen onder ons!
Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediëntenlijst onderaan dit artikel.
Zo maak je de zoete aardappel ovenschotel:
- Verwarm de oven voor op 175°C.
- Schil de zoete aardappels en snijd ze in blokjes van ongeveer 2,5 centimeter. Zet een grote pan met water op het vuur en voeg de aardappelblokjes hieraan toe. Zorg dat alle aardappels onder water staan. Kook de zoete aardappel (zonder deksel) in 10 à 15 minuten gaar. Prik eventueel met een vork in de aardappelblokjes om te kijken of ze zacht genoeg zijn. Giet het water vervolgens af en gebruik een stamper om een puree te maken. Je kunt ook een elektrische mixer gebruiken om de puree nog romiger te maken.
- Smelt de boter in een pannetje en doe dit samen met de eieren, suiker en het vanille-extract in een kom. Klop het mengsel met een garde en roer het vervolgens door de zoete aardappel. Spatel ook de cranberries door de puree.
- Doe de zoete aardappel puree in een ovenschaal. Neem een kommetje en doe hierin de bruine suiker en de bloem. Voeg de boter toe en kneed het mengsel met je handen, totdat er kleine kruimels ontstaan. Doe de pecannoten bij het suikermengsel en strooi het over de ovenschotel.
- Bak de ovenschotel gedurende 35 à 40 minuten in de oven.
- Serveer direct en geniet ervan!
Lees ook: Recept: kazige champignonovenschotel
Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!
Bron: Natasha’s Kitchen | Beeld: Videostill