Het is makkelijk, het kost alleen tijd!
Beef Jerky is al eeuwenoud. Het is ooit uitgevonden door de Zuid-Amerikaanse indianen. De Spaanse conquistadores zagen dat ze het vlees van lama zouten en drogen en dat het op die manier heel goed bewaard kon worden. De Spanjaarden noemden het toen Charqui, wat later verbasterde naar het hedendaagse jerky. Het is een heel proces. Je hoeft zelf weinig te doen, maar je moet wel geduldig zijn. Maar geloof ons: het is het wachten waard. Probeer het maar, het is superleuk!
Wil je Beef Jerky maken? Zorg er dan wel voor dat je een stuk rundvlees hebt zonder vetrandjes. Die drogen minder goed en je zal dan niet het gewenste resultaat krijgen. Biefstuk of rosbief zijn het geschiktste.
Wat heb je nodig? (voor 650 gram Jerky)
- 1300 gram rosbief (of een ander mager stuk rundvlees)
- 120 milliliter sojasaus
- 60 milliliter sesamolie
- 50 gram bruine suiker
- 11 gram sesamzaadjes
- 5 gram peper
- 5 gram gemberpoeder
- 2,5 gram zout
Wat moet je doen?
- Dep het vlees droog met een stuk keukenrol en zorg dat het vlees zo droog mogelijk is. Leg het vervolgens op wat bakpapier en omwikkel het met wat vershoudfolie. Stop het vlees vervolgens 1 tot 2 uur in de vriezer zodat het goed stevig wordt.
- Slijp het mes en snijd vervolgens alle vetrandjes van het vlees af. Als het stuk vlees dik is, snijd het dan in dunne plakken. Snijd het daarna in repen van ongeveer een centimeter breed.
- Voor de marinade worden de sojasaus, sesamolie, suiker, sesamzaadjes, peper en gember gemengd. Giet dit in een plastic zak en stop de vleesrepen erbij. Laat het allemaal goed marineren in de koelkast voor minimaal 3 uur, het liefst een nachtje. Om het heel goed te laten marineren is het belangrijk om de zak zo af en toe even om te draaien.
- Als het tijd is om het vlees te drogen laat dan eerst het vlees op kamertemperatuur komen. Dat duurt ongeveer een uurtje.
- Verwarm de oven voor op ongeveer 80 graden. Het is heel belangrijk dat de oven op deze temperatuur blijft. Leg om dat te garanderen een thermometer bij het vlees en als het te warm wordt in de oven zet dan even de ovendeur open.
- Spray de ovenrekken met bakspray in.
- Haal het vlees uit de marinade en veeg alle marinade weg met keukenpapier zodat het vlees droog is. Plaats ze vervolgens op het rek en zorg dat er een beetje ruimte tussen de stukken zit.
- Doe de rekken nu in de oven en het drogen kan 2 tot 5 uur duren. Leg een stuk aluminiumfolie op de bodem van de oven zodat het vet niet in de oven terecht komt. Controleer geregeld hoe droog de jerky’s zijn.
- Verpak de jerky’s luchtdicht (bijvoorbeeld oude jampotten) en het kan tot wel 3 maanden goed blijven.
Eet smakelijk!
Wil je dit recept bewaren? Pin ‘m op Pinterest!
Bron en beeld: Thekitchn