Oftewel: gehaktballen met ei erin
Het is typisch Nederlands om bij stamppot een gehaktbal te eten (oké, of een rookworst). Het smaakt natuurlijk prima, zo’n gehaktbal. Maar er zijn ook veel variaties te ontdekken op het stuk vlees. Deze Vlaamse vogelnestjes bijvoorbeeld. Een gehaktbal met ei erin is niet alleen lekker, maar het is ook nog eens een lust voor het oog.
Dit heb je nodig:
- 300 gram gemengd gehakt
- 2 eieren en nog een half geklutst ei
- 1 eetlepel paneermeel
- klontje boter
- Nootmuskaat, peper en zout
- 1 ui
- scheutje olijfolie
- 1 blik gepelde tomaten
- klein blikje tomatenpuree
- 1 theelepel sambal (optioneel)
- 1 theelepel suiker
- scheutje rode wijn
- verse kruiden: tijm, oregano en basilicum
Zo maak je het:
- Kook de eieren hard, pel ze en zet ze opzij.
- Doe het gehakt, paneermeel, zout, peper, nootmuskaat en het geklopte ei in een kom en kneed. Verdeel het gehakt daarna in tweeën.
- Leg een van de twee stukken gehakt in je hand en maak hier een kuil in. Doe het ei hierin en vorm daarna het gehakt zodat er niets meer van het ei te zien is en er een mooie bal ontstaat. Doe dit ook met het andere gehakt.
- Leg de gehaktballen even in de koelkast en verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.
- Snipper de ui grof en snijd de gepelde tomaten in stukken
- Doe een klontje boter in een koekenpan en bak de ballen hierin tot ze bruin zijn. Rol ze regelmatig om. Het gaat er niet om dat ze helemaal gaar worden, dit gebeurt later in de oven.
- Leg de ballen in een ovenschaal met de jus uit de pan als ze bruin zijn. Doe ze 25 minuten in de oven. Maak ondertussen de tomatensaus.
- Verhit een pannetje en doe hier olie in. Fruit het gesnipperde uitje goudgeel. Voeg daarna de suiker, tomatenpuree en sambal toe. Laat dit een paar minuten opstaan.
- Schenk daarna de rode wijn erbij en blijf roeren tot het vocht is verdampt. Doe daarna de geschilde tomaten in de pan.
- Hak de kruiden fijn (behalve de basilicum) en doe deze bij de saus. Laat het daarna 10 minuten zachtjes opstaan. Gebruik daarna een staafmixer om van het geheel een saus te maken. Haal de saus daarna eventueel door een zeef.
- Haal daarna de gehaktballen weer tevoorschijn en snijd ze door midden. Serveer de halve gehaktballen met de saus en garneer met de basilicumbladeren.
Fan van dit artikel? Bewaar ‘m op Pinterest!
Bron: Smulweb | Beeld: Videostill Dagelijkse Kost