Naomi

Deze karamel-toffee cupcakes zijn een traktatie voor de echte zoetekauw

Deze toffee cupcakes zijn geweldig voor het weekend. Ze zijn makkelijk te maken en een lust voor het oog. Zeker als je een echte zoetekauw bent, zal je niet kunnen stoppen met eten. Probeer het maar!

Wat heb je nodig? (voor 12 cupcakes)

Voor de cupcakes

  • 150 gram dadels, fijngehakt
  • 15 milliliter suikerstroop
  • 115 gram ongezouten roomboter
  • 75 gram lichtbruine suiker
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 2 middelgrote eieren, geklutst
  • 115 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 theelepel baking soda
  • 100 gram karamel fudge (klein)

Voor de decoratie

  • 125 gram ongezouten roomboter, kamertemperatuur
  • 225 gram poedersuiker
  • 1 scheutje karamel koffiesiroop
  • karamel fudge
  • karamelsaus

Wat moet je doen?

  • Verwarm de oven voor op 190 graden (hete lucht 170 graden). Verdeel de muffinvormpjes over de muffinbakplaat en doe de dadels vervolgens in een steelpan met 150 milliliter water.
  • Breng het water aan de kook en laat het dan met een deksel voor 5 minuten doorkoken. Haal de pan van het vuur en roer de stroop erdoorheen. Laat het daarna afkoelen.
  • Doe de boter en de suiker in een kom en mix dat tot een glad geheel. Doe vervolgens het koude dadelmengsel, vanille-extract en de geklopte eieren erbij.
  • Zeef de bloem samen met de baking soda bovenop het mengsel. Doe dan 50 gram van de fudge stukjes erbij en mix het voorzichtig door elkaar.
  • Verdeel het mengsel over de muffinvormpjes en bak ze in 22-25 minuten gaar in de oven. Laat ze daarna het liefst 24 uur afkoelen. Dan vormt zich een plakkerige onderkant. Als die tijd er niet is, kan er altijd voor gekozen worden om de muffins tot kamertemperatuur af te laten koelen en verder te gaan.
  • Voor de decoratie: doe de boter in een kom en mix het tot een gladde substantie. Doe vervolgens de suiker er beetje bij beetje bij en doe er daarna een scheutje karamel koffiesiroop in.
  • Smeer een royale laag over de cupcakes. Doe de karamelfudge 5 minuten in de magnetron en leg op elke cupcake een zacht stukje fudge. Maak het af met wat karamelsaus.

Eet smakelijk!

Gek op cupcakes? Probeer deze ook eens:

Bron: Dr Oetker | beeld: