Jasmijn

‘Iedereen is vriendelijk en behulpzaam, het voelde totaal niet als een competitie’

Hoewel er morgen helaas geen nieuwe aflevering van Heel Holland Bakt op de planning staat, konden we vorige week wél van het programma genieten. We blikken nog even terug op de tweede aflevering en zetten de afvaller in het zonnetje!

Let op! Dit artikel bevat spoilers over de tweede aflevering van Heel Holland Bakt 2022 van 19 maart.

Terugblik aflevering 2

De tweede aflevering van Heel Holland Bakt had als thema ‘André’. Presentator André van Duin was jarig en mocht daarom kiezen wat er allemaal gebakken ging worden. Hij koos onder andere voor een broodje kroket, gevulde kaaskoekjes en kaasvlinders. Ook moesten de negen overgebleven thuisbakkers een taart in de vorm van André zelf maken. Het leverde geweldige resultaten op. Toch viel het doek voor een kandidaat, namelijk voor Mary.

Een uitdaging

Mary komt oorspronkelijk uit Schotland, maar woont al jaren in Nederland. Ze bakt het liefst Noord-Amerikaanse snacks, waaronder cinnamon rolls, cookies en donuts. Haar Canadese moeder heeft haar die voorliefde voor zoetigheid met de paplepel ingegoten. Tegenwoordig maakt ze echter ook veel Nederlandse baksels. Ze besloot mee te doen aan het programma nadat ze van baan was gewisseld. “Na 20 jaar bij hetzelfde bedrijf besloot ik een andere baan te zoeken. Ik dacht, als ik dit kan, dan durf ik me ook in te schrijven voor Heel Holland Bakt”, aldus Mary in een interview met Omroep MAX. Ze heeft ook geen moment spijt gehad van haar deelname. “Ik ben zo blij dat ik me heb ingeschreven, ik zou het iedereen aanraden.”

Net zo leuk als op tv

Van tevoren had Mary niet verwacht dat de opnames zo leuk zouden zijn. “Je ziet het op tv en denkt: kan het écht zo gezellig zijn? Is het niet een beetje gemaakt? Maar het is precies zoals op televisie.” Omdat ze zelf een glutenallergie heeft, besloot ze bij alle opdrachten een glutenvrij gerecht te bakken. “Een jaar geleden had ik gezegd dat dat veel lastiger is. Door de deelname aan Heel Holland Bakt heb ik gemerkt dat het heel erg meevalt als je veel oefent. Het is zoeken naar de juiste verhoudingen.”

Allemaal dezelfde passie

Mary’s favoriete opdrachten zijn de technische opdrachten. “Puur omdat het zo leuk is om te zien wat je in een beperkte tijd kunt maken. Iets wat je niet hebt kunnen oefenen en waarvan je van tevoren nooit had gedacht het zou lukken.” Ze heeft ook geleerd om niet te perfectionistisch te zijn. “Een bakker wil altijd een betere smaak en het nóg even wat mooier maken.” Wat haar vooral zal bijblijven aan het programma, is de warme ontvangst en de drive die iedereen heeft om nieuwe dingen te leren. “Je bent omringd door mensen die net zo gek zijn op bakken als jijzelf. […] De passie die alle bakkers hebben is geweldig en je leert daardoor ook veel van elkaar.” Aan iedereen die nog twijfelt over deelname, wil ze dit kwijt: “Schrijf je in en probeer het gewoon, je gaat echt de tijd van je leven hebben hier!”

Lees ook: Dit is hoe de eerste HHB-afvaller terugkijkt op het avontuur

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Heel Holland Bakt | Beeld: Ronald J. Reinders / Omroep MAX