Heerlijk van smaak en makkelijk om te maken: doperwtensoep!
Het is volgens ons een veel te ondergewaardeerde groente in de Nederlandse keuken: de doperwt. Het kleine ronde erwtje wordt vaak over het hoofd gezien tijdens het koken, maar dat is hartstikke zonde. Je kunt deze kleine groene groente voor allerlei gerechten gebruiken. Maak bijvoorbeeld eens deze heerlijke doperwtensoep!
Makkelijk, snel klaar en ontzettend lekker!
De doperwt
Erwten komen in vele soorten en maten, zo heb je kikkererwten, kapucijnererwten, sugar snaps, schokkers, kreukerwten.. En noem zo maar op! Wij gaan ons vandaag richten op de doperwt. De peulvrucht is waarschijnlijk afkomstig uit West-Azië of gematigd Europa. Zeker in 1551 maakt men reeds onderscheid tussen doperwten en sluimerwten. Een behoorlijke tijd geleden dus al! Vaak worden doperwten als bij-ingrediënt gebruikt en ergens door verwerkt. Maar het groene ronde bolletje heeft genoeg smaak van zichzelf om als hoofdingrediënt te dienen! Zin in een lekkere, snelle en gezonde maaltijd? Maak dan deze lekkere doperwtensoep met spekjes.
Zo maak je het:
- Begin met het snipperen van het uitje en snijd een teentje knoflook fijn.
- Schil vervolgens de aardappels en snijd deze in blokjes.
- Giet een scheutje olie in een pan en fruit het uitje met de knoflook aan.
- Voeg na circa 2/3 minuten de aardappels, de doperwten en de bouillon toe.
- Laat het geheel nu circa 10-15 minuten pruttelen.
- Ondertussen kun j eventueel de spekjes uitbakken en een broodje in de oven doen.
- Na circa 10-15 minuten is het tijd om de soep te pureren.
- Maal met een staafmixer de soep fijn en serveer de doperwtensoep met de uitgebakken spekjes en een lekker broodje.
Lees ook: Op deze manier maak je de smeuïgste gehaktballen ooit!
Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest!
Bron: Lekker & Simpel | Beeld: Parker’s Split Pea Soup door Christine Wisnieski onder de licentie CC BY 2.0