Ruth
30 min.
4 tot 6 pers.
Ingrediënten
  • 200 gram gewoon of volkoren meel
  • 1/4 theelepel zout
  • 100 milliliter warm water
  • 2 eetlepels olijfolie + extra voor het bakken

Heerlijk bij ontzettend veel gerechten

Flatbreads zijn heerlijke broden, die je overal ter wereld tegenkomt. In de Mexicaanse keuken in de vorm van een tortilla tot bij de shakshuka uit de Arabische keuken, het platte brood kent meerdere variaties. Met of zonder vulling, gekruid of juist mild van smaak, de keuze is reuze. In dit recept leren we je hoe je zelf flatbread kunt maken.

Zo maak je flatbread:

  • Doe de bloem en het zout in een grote kom en druppel er beetje bij beetje het water overheen. Meng het water en het bloemmengsel door elkaar.
  • Voeg de olie toe en kneed het deeg tot het een mooi zacht geheel is. Mocht het te plakkerig zijn, voeg dan nog wat bloem toe. Voelt het juist te droog aan, voeg dan nog een scheutje water toe.
  • Kneed het deeg gedurende 5 minuten goed door.
  • Je kunt er nu voor kiezen om de broden direct te bakken, maar je kunt het deeg ook voor ongeveer 30 minuten laten staan. Mocht je een vulling willen maken, dan kan je dit het beste doen terwijl je het deeg eventjes laat staan.
  • Verdeel het deeg in vier tot zes balletjes, afhankelijk van de grootte van je pan.
  • Rol elke bal deeg op een schoon oppervlak één voor één uit met de deegroller. Het hoeft geen perfect rond brood te worden! Pak het brood vaak op zodat het niet aan het oppervlak blijft plakken.
  • Verhit een koekenpan op middelhoog vuur. Wrijf een beetje olie op het oppervlak van de pan.
  • Bak elk platbrood ongeveer 2 minuten per kant. Wanneer het een beetje begint op te zetten draai je ‘m om naar de andere zijde en bak je deze kant ook 2 minuten. Het flatbread moet lichter van kleur zijn geworden, enkele bruine plekjes van het bakken maakt niet uit.
  • Winkel het flatbread in aluminiumfolie of een schone theedoek om ze warm te houden, terwijl je de andere broden bakt of de rest van je gerecht bereidt.

Bijpassende gerechten

Inspiratie nodig voor waar je deze heerlijke flatbread bij kunt eten? Wat dacht je van Indiase butter chicken of Arabische shakshuka? Het fijne aan zelf flatbread maken is dat je naar hartenlust kruiden en vulling kunt toevoegen. Een beetje peper en zout brengt het brood op smaak, maar aangezien we allemaal gek zijn op knoflook weten we zeker dat ook dat heerlijk zal smaken. Voeg desnoods een beetje pit toe met chilivlokken of ga voor het heerlijke kruidenmengsel uit het Midden-Oosten genaamd za’atar.

Lees ook: Recept: kruidige kip kebab met flatbread

Wil je dit recept bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: BBC Food | Beeld: Unsplash / Nancy Hann