Het is makkelijker dan je misschien denkt
Als we ergens veel van eten, dan is het wel van boter. Een laag op de boterham met kaas, een klontje in de pan om ui en knoflook in te sauteren of om een lekkere taart van te bakken. We kopen het eigenlijk altijd kant-en-klaar, maar roomboter valt ook prima zelf te maken.
Smaak
Deze roomboter heeft een andere smaak dan de boter die je in de supermarkt vindt. Voor dit recept gaan we namelijk de tijd nemen om de boter te laten fermenteren. We beginnen dus niet meteen met het kloppen van de slagroom. Door de boter te laten fermenteren krijgt jouw zelfgemaakte roomboter meer smaak.
Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediëntenlijst onderaan het artikel.
Zo maak je het:
- Roer de karnemelk door de room en schenk het in een glazen pot. Dek de pot af met een deksel. Laat de room daarna 24 uur op kamertemperatuur fermenteren.
- Zet de pot daarna 4 uur in de koelkast. Zo krijgt het botervet in de room de gelegenheid om hard te worden.
- Zorg dat de deksel goed op de pot zit en schudt de pot daarna flink om ervoor te zorgen dat de room door de hele pot klotst. Dit proces heet het karnen van de room. Door het zogenoemde karnen gaan de vetbolletjes in de room kapot. Het resultaat: ze gaan samenklonteren. Na een tijd schudden houd je een klont over in de room (wat nu karnemelk is geworden). Haal de boter uit de pot en zet dit opnieuw in een kommetje in de koelkast zodat het weer hard kan worden. De karnemelk kun je opdrinken.
- Haal de boter uit de koelkast als die weer hard is geworden, dit duurt ongeveer 2 uur. De boter moet nu ‘gewassen’ worden. Doe dit door de boter onder een koude kraan te kneden: zo verwijder je de laatste restjes karnemelk. Doe je dit niet? Dan wordt de boter snel vies.
- Meng de boter daarna eventueel met wat zout.
Variatietip: je kunt ook verse kruiden of knoflook toevoegen voor een kruiden- of knoflookboter.
Lees ook: Recept: zalmfilet in een romige wijnbotersaus
Wil je dit recept bewaren? Pin ‘m op Pinterest!
Bron: Rutger Bakt | Beeld: Unsplash