Ingrediënten
  • 270 gram bloem
  • 30 gram maïsmeel
  • 2 eetlepels maanzaad
  • 0,5 theelepel zout
  • 60 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 120 gram kristalsuiker
  • 1,5 theelepel citroenschil
  • 1,5 theelepel sinaasappelschil
  • 60 milliliter olijfolie
  • 1 ei
  • 2 eetlepels citroensap
Renée Bootsma
30 min.
12 pers.
Ingrediënten
  • 270 gram bloem
  • 30 gram maïsmeel
  • 2 eetlepels maanzaad
  • 0,5 theelepel zout
  • 60 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 120 gram kristalsuiker
  • 1,5 theelepel citroenschil
  • 1,5 theelepel sinaasappelschil
  • 60 milliliter olijfolie
  • 1 ei
  • 2 eetlepels citroensap

Wat een lekker recept

Deze citroenkoekjes zijn één van onze favoriete koekjes. Net als in een bakkerij zijn de koekjes van binnen lekker chewy en van buiten lekker krokant; en dat maakt wat ons betreft het perfecte koekje. De koekjes hebben een lichte citroen smaak, waardoor ze perfect zijn voor de zomer. 

De perfecte textuur

Door naast gewoon bloem ook maismeel toe te voegen, worden de koekjes lekker knapperig en chewy. Na het bakken lijken ze misschien nog niet helemaal gaar, maar haal ze toch maar uit de oven. Zodra de koekjes afkoelen, worden ze namelijk aan de buitenkant lekker krokant en van binnen blijven ze zacht. Als je ze dan langer bakt, wordt de binnenkant meer cake-achtig in plaats van zo lekker chewy.

Hoe bak je ze?

  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Meng in een middelgrote kom de bloem, maïsmeel, maanzaad, baksoda en zout door elkaar.
  • Klop in een aparte kom met een mixer de boter en suiker door elkaar tot een luchtig mengsel. Voeg dan de rasp van de citroen en de sinaasappel toe samen met de olie, het ei en het citroensap toe. Blijf mixen tot een luchtig mengsel.
  • Voeg de droge ingrediënten toe aan de natte ingrediënten en mix op lage snelheid tot het een geheel is.
  • Schep het deeg met een ijslepel in bolletjes op de bakplaat. Laat voldoende ruimte over tussen de koekjes, want de koekjes zullen groter worden in de oven. Bestrooi de bovenkant met suiker en bak in 12 minuten af.
  • Laat 1 minuut afkoelen voordat je ze op een rooster legt om helemaal af te koelen. Geniet ervan!

Citroenglazuur

Voor wat extra citroensmaak kun je een glazuur maken voor op de koekjes. Dit kun je al doen met maar twee ingrediënten, je hebt namelijk alleen poedersuiker en citroensap nodig. Mix deze twee ingrediënten met elkaar tot het de juiste substantie heeft die jij graag wilt. Besprenkel de koekjes met het glazuur, laat even drogen en smullen maar!

Lees ook: Witte chocolade koeken met karamel en pretzels

Artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: Love and Lemons | Beeld: Adobe Stock