Ingrediënten
  • 1 ui (gesnipperd)
  • 2 teentjes knoflook (fijn gesneden)
  • 4 preien (schoongemaakt, in ringetjes)
  • 2 aardappelen (geschild, in blokjes)
  • 1,5 liter water
  • 2 blokjes groentenbouillon
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 200 milliliter kookroom
Renée Bootsma
35 min.
6 pers.
Ingrediënten
  • 1 ui (gesnipperd)
  • 2 teentjes knoflook (fijn gesneden)
  • 4 preien (schoongemaakt, in ringetjes)
  • 2 aardappelen (geschild, in blokjes)
  • 1,5 liter water
  • 2 blokjes groentenbouillon
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 200 milliliter kookroom

Om je vingers bij af te likken

Prei is echt één van de populairste groentes in het voorjaar. Je kunt er dan ook heerlijke gerechten mee maken, zoals deze soep. Een heerlijke, klassieke preisoep met aardappel, bouillon, room en – natuurlijk – prei. Makkelijk om te maken, en absoluut vol van smaak. 

Preisoep

Als je dol bent op de smaak van prei, dan ga je echt genieten van deze preisoep. In combinatie met de aardappel en room wordt de soep meer gebonden en lekker romig. Een lekker soepje voor de lunch, als voorgerechtje bij het diner of serveer hem met een lekkere tosti of met wat sneetjes stokbrood voor een goed vullende avondmaaltijd.

Om de soep af te maken kun je hem garneren met wat croutons, een scheutje olijfolie of room en een gesneden bosuitje. Mis je toch een beetje vlees of vis bij de soep? Garneer de soep dan met uitgebakken spekjes, uitgebakken droge ham of met een beetje gerookte zalm.

Zo maak je ’em:

  • Verhit een scheutje olijfolie in een grote soeppan op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en bak tot ze zacht en lichtbruin zijn.
  • Voeg de gesneden prei toe aan de pan en bak deze ongeveer 5 minuten mee, totdat de prei zacht begint te worden. Voeg vervolgens de aardappels toe en roer alles goed door elkaar.
  • Kook het water alvast in een waterkoker en voeg toe aan de pan samen met de bouillonblokjes en paprikapoeder. Breng het geheel aan de kook en laat circa 20-25 minuten zachtjes doorkoken.
  • Haal de pan van het vuur en gebruik een staafmixer om de soep te pureren. Je kunt de soep helemaal glad pureren, maar je kunt er ook voor kiezen om hem niet helemaal te pureren. Wat jij lekker vindt!
  • Meng de kookroom door de soep en breng op smaak met peper en zout. Serveer de preisoep met toppings naar keuze. Eet smakelijk!

Lees ook: Zó maak je romige witte aspergesoep

Dit recept bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: Eef kookt zo | Beeld: Adobe Stock