Ingrediënten
  • VOOR DE KARAMELSAUS:
  • 200 gram suiker
  • 60 milliliter water
  • 85 gram boter
  • 120 milliliter slagroom
  • 0,5 theelepel vanille aroma
  • 0,5 theelepel zout
  • VOOR DE KOEKJES:
  • 180 gram bloem
  • 82 gram pecannootjes
  • 1 eetlepel kaneel
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 0,5 theelepel zout
  • 110 gram boter (gesmolten)
  • 225 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 ei
  • 1 theelepel vanille aroma
  • 180 gram wortel (geraspt)
  • VOOR DE FROSTING:
  • 55 gram boter
  • 115 gram roomkaas
  • 240 gram poedersuiker
  • Snufje zout
  • 15-30 milliliter slagroom
  • 1 theelepel vanille aroma
Renée Bootsma
1 uur + 45 min.
12 pers.
Ingrediënten
  • VOOR DE KARAMELSAUS:
  • 200 gram suiker
  • 60 milliliter water
  • 85 gram boter
  • 120 milliliter slagroom
  • 0,5 theelepel vanille aroma
  • 0,5 theelepel zout
  • VOOR DE KOEKJES:
  • 180 gram bloem
  • 82 gram pecannootjes
  • 1 eetlepel kaneel
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 0,5 theelepel zout
  • 110 gram boter (gesmolten)
  • 225 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 ei
  • 1 theelepel vanille aroma
  • 180 gram wortel (geraspt)
  • VOOR DE FROSTING:
  • 55 gram boter
  • 115 gram roomkaas
  • 240 gram poedersuiker
  • Snufje zout
  • 15-30 milliliter slagroom
  • 1 theelepel vanille aroma

Zó lekker!

Het welbekende carrot cake gebakje veranderen we in heerlijke koekjes. De koekjes zijn een beetje chewy, maar hebben ook een soort cake-achtige textuur. Ze zitten bomvol wortel, kaneel en pecannootjes en hebben een lekkere, dikke frosting van roomkaas en gezouten karamelsaus.

Carrot cake koekjes

Als je van carrot cake houdt, dan houd je ook van deze koekjes! Ze smaken namelijk precies zoals het welbekende gebakje, maar dan in de vorm – en met de chewy textuur – van carrot cake. De koekjes zijn lekker makkelijk te bakken, je hebt alleen een kom, een garde en een rasp nodig.

Zo maak je het:

We beginnen met het maken van de karamelsaus. Dit kun je ook al een paar dagen van te voren doen, maar zorg er dan voor dat je de saus in een luchtdichte pot afsluit en in de koelkast bewaard.

  • Giet het water en de suiker in een pannetje en breng het aan de kook. Wanneer het een amber-achtige kleur heeft gekregen, haal je het pannetje van het vuur.
  • Voeg de boter toe en mix goed door. Zodra de boter is opgenomen voeg je de slagroom toe. Mix dit ook goed door tot een glad mengsel.
  • Giet de karamelsaus in een hittebestendige kom en mix het zout en de vanille erdoorheen. Sluit de kom af en laat het goed afkoelen en bewaar in de koelkast.

Als de karamelsaus klaar is of ondertussen aan het afkoelen is, kun je beginnen aan de koekjes.

  • Verwarm de oven voor op 160 ºC.
  • Mix de bloem, kaneel, bakpoeder en zout door elkaar. Snijd of stamp de nootjes in kleine stukjes en meng door het mengsel heen.
  • Voeg de gesmolten boter samen met de bruine suiker, vanille en het ei toe aan een aparte kom. Mix dit goed voor zo’n 2-3 minuten goed door, totdat het mengsel lichter wordt van kleur.
  • Voeg de droge ingrediënten samen met de nootjes en de geraspte wortel toe aan het mengsel. Mix goed door tot het een geheel is.
  • Schep het koekjesdeeg met een ijslepel op een met bakpapier beklede bakplaat. Je zal ongeveer 12 bolletjes hebben. Bak de koekjes voor 15 minuten af totdat ze goudbruin zijn.

Laat de koekjes goed afkoelen totdat je de frosting aanbrengt.

  • Je maakt de frosting door de boter met de roomkaas te mixen. Voeg de poedersuiker en zout toe en mix goed door tot het een geheel is.
  • Voeg de vanille toe en klop het geheel voor zo’n 1-2 minuten op.
  • Verspreid de frosting op de afgekoelde koekjes en maak af met de karamelsaus. Geniet!

Lees ook: Yum: carrot cake naar recept van wijlen Queen Elizabeth

Artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: Baran Bakery | Beeld: Adobe Stock